Connect with us

Globus

NAKON TUŽBE ZA DISKRIMINACIJU: Google će isplatiti 3,8 miliona dolara

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Američko Ministarstvo rada saopštilo je da je kompanija Google prihvatila da plati 3,8 miliona dolara poslije optužbi o diskriminaciji prema ženama iz Azije.

Najvećim dijelom te sume biće plaćena odšteta za 2.565 žena zaposlenih u Guglu na mjestu inženjera, kao i za 3.000 kandidatkinja ili kandidata azijskog porekla koji nisu bili izabrani na ta mjesta, navelo je sinoć Ministarstvo rada.

Google je saopštio da je diskriminacija primijećena za vrijeme rutinske interne analize i da je kompanija prihvatila da isplati tu sumu da bi ispravila situaciju, istovremeno negirajući da je prekršila zakon.

„Mislimo da svako treba da bude plaćen prema poslu koji obavlja, a ne prema tome ko je i investiramo velike iznose da učinimo da proces zapošljavanja i kompenzacija bude pravedan“, rekla je portparolka Google-a za agenciju Frans pres.

Prema Ministarstvu rada jedna analiza je otkrila razlike u platama zaposlenih u centrima u Silicijumskoj dolini i u američkoj državi Vašington na sjeverozapadu SAD.

Zvaničnica američkog Ministarstva rada rekla je u saopštenju da diskriminacije u platama ostaju sistemski problem.

Ministarstvo je takođe otkrilo razlike u stopama zapošljavanja na mjestu inženjera informatike, koje su bile nepovoljne za ženske i azijatske kandidate.

Problemi u Google-u spadaju u kontekst optužbi o seksističkoj kulturu u tehnološkoj industriji Silicijumske doline, gdje dominiraju muškarci.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije