Connect with us

Svijet

NEKE DRŽAVE SE OTVARAJU: Grčka će vakcinisati turističke radnike, Šri Lanka uvodi “bio-balone”

Published

on

Statistika govori sljedeće: 32% država potpuno je zatvoreno za međunarodni turizam, njih 34% je djelomično zatvoreno, dok je samo 2% zemalja ukinulo sva ograničenja vezana za covid i putovanja. Ukupno 70 zemalja pri ulasku zahtijeva negativan test, često u kombinaciji sa obaveznim karantinom. Riječ je o podacima koje je početkom februara objavila UN-ova Svjetska turistička organizacija, pozivajući se na svoje istraživanje koje je obuhvatilo ukupno 217 destinacija širom svijeta.

Ali, poučeni iskustvom, sada već znamo da ova statistika nije zapisana u kamenu. Situacija se – zavisno od epidemiološke situacije – mijenja iz dana u dan, a neke zemlje “škripe” ili su najavile otvaranje, a za očekivati je da će se njihov broj i povećati s rastom stope vakcinisanosti. U svakom slučaju, modeli i rješenja kojima države pribjegavaju su vrlo različite, često svaka ima neki svoj recept ili “kvaku”, a u nastavku teksta donosimo neke od daljih i bližih primjera.

Mauricijus, na primjer. Oni su se domislili da privuku putnike koji planiraju dugoročniji ostanak kod njih najavom da će takvima – dakle “vlasnicima” njihove premium vize koja omogućava boravak u zemlji u trajanju do 12 mjeseci – nuditi besplatno vakcinisanje protiv covida.

Grčka takođe pojačano razmišlja o vakcinisanju, u smislu da nakon starijih i ranjivih osoba, kreće u vakcinisanje turističkih radnika. Naime, već se sada pripremaju za dolazak turista (jedni su od najglasniji koji traže uspostavljanje jedinstvenog evropskog “covid pasoša”, odnosno sertifikata o vakcini), a prema sadašnjim informacijama ove bi sezone mogli primati sve one goste koji su vakcinisani, negativni na testu ili su preboljeli covid, pa imaju antitijela.

Sejšeli pak su odlučili da se otvore za sve, bez obzira jeste li vakcinisani ili ne. To im je strategija jer se smatra da će postati prva zemlja u svijetu koja će postići tzv. imunitet krda. Ulazak će navodno biti dopušten već krajem marta.

I na kraju – nešto potpuno drugačije, Šri Lanka. Dakle, ta zemlja se odlučila za potpuno novi koncept – otvorili su se za turiste, ali oni kada posjećuju tu zemlju mogu putovati u tzv. bio balonima, odnosno poluizolovanim grupama koje omogućavaju uživanje u tamošnjim turističkim atrakcijama, ali bez miješanja s lokalnim stanovništvom. Šta to znači, pitate se? Pa znači to da možete odsjesti samo u odobrenim hotelima, da turističke atrakcije možete posjećivati samo u određenim terminima, da morate koristiti sopstveni prevoz, često se testirati, i suzdržavati se od kontakata sa lokalnim stanovništvom. Takva pravila važe za prve dvije nedjelje boravka. Nakon toga vaš “balon” puca i potpuno ste slobodni.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije