Connect with us

Globus

NEVJEROVATNA PRIČA ĆERKE ŠEIKA DUBAIJA: Kidnapovao ju otac, tajno komunicira sa prijateljima

Published

on

Ćerka vladara Dubaija koja je pokušala da pobjegne iz zemlje 2018. poslala je tajne video poruke prijateljima u kojima je optužila oca da je drži kao “taoca” i da strahuje za svoj život. Na snimcima, princeza Latifa al Maktum je rekla da su je komandosi uhvatili kada je pobegla brodom, drogirali i vratili u pritvor. Tajne poruke princeze Latife više ne stižu i prijatelji su sada pozvali UN da se umiješa.

Dubai i Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su ranije da je princeza bezbjedna i da o njoj brine njena porodica.

Bivša izaslanica UN za ljudska prava Meri Robinson, koja je opisala princezu kao “labilnu mladu ženu” kada se srela sa njom 2018. godine, sada kaže da ju je princezina porodica “užasno prevarila”.

Bivša komesarka UNHCR-a i predsjednica Irske sada se pridružila pozivima za međunarodnu akciju kako bi se utvrdilo gdje se Latifa nalazi i u kakvom je stanju. “Veoma sam zabrinuta za Latifu. Stvari su se promijenile i mislim da to mora da bude istraženo”, rekla je Robinson.

Latifin otac, šeik Muhamed bin Rašid al Maktum jedan je od najbogatijih šefova država na svijetu, vladar Dubaija i potpredsjednik UAE.

Video poruke su snimane nekoliko mjeseci telefonom koji je Latifi prokrijumčaren godinu dana poslije hvatanja i povratka u Dubai. Latifa je poruke snimala u kupatilu jer je jedino tamo mogla da zaključa vrata.

U porukama navodi kako se borila protiv vojnika koji su zaustavili brod kojim je pokušala da pobjegne, kako je “šutirala i udarala” i ujela jednog komandosa za ruku dok nije zavrištao; kako su je uspavali, odnijeli u privatni avion i kako se probudila u Dubaiju; kako je drže bez medicinske ili pravne pomoći u vili bez prozora, zabravljenih vrata i koju čuva policija.

Latifine snimke BBC-u je dostavila njena bliska prijateljica Tina Jauhiainen koja sa drugim princezinim prijateljima vodi kampanju Oslobodite Latifu.

Kaže da su prijatelji teška srca donijeli odluku da objave njene poruke, ali da je strah za njenu bezbjednost bio jači. Oni su pokušali da uspostave kontakt sa Latifom koju drže u vili u Dubaiju, ali bez uspjeha.

Šeik Muhamed sagradio je uspješan grad ali aktivisti za ljudska prava kažu da u njemu nema tolerancije i da je pravosudni sistem diskriminišuć prema ženama.

Šeik je uspješan uzgajivač konja i često se pojavljuje na važnim konjičkim događajima poput Rojal Askota gdje je uslikan u društvu kraljice Elizabete II.

No i pored toga često je na udaru kritika kako zbog princeze Latife tako i zbog njene maćehe, princeze Haje bint al Husain koja je pobjegla u London 2019. sa svoje dvoje djece.

Bjekstvo brodom

Latifa, 35, prvi put je pokušala da pobjegne sa 16 ali tek kada je stupila u kontakt sa francuskim biznismenom Hervom Žoberom 2011. je dugo planirano bjekstvo počelo da se realizuje. U tome joj je pomagala Jauhiainen, njena instruktorka kapoeire, brazilske borilačke vještine.

Latifa i Jauhiainen su 24. februara 2018. godine čamcem na naduvanje i džet skijem krenule put međunarodnih voda gdje ih je Žober čekao u jahti pod američkom zastavom.

Ali, osam dana kasnije, u blizini Indije, na brod su upali komandosi koji su dimnim bombama istjerali Latifu i Jauhiainen iz kupatila gdje su se krile i držali na nišanu.

Latifa je potom vraćena u Dubai i ništa se o njoj nije čulo. Jauhiainen i posada broda su oslobođeni iz pritvora u Dubaiju dvije nedjelje kasnije a indijska vlada nikada nije komentarisala svoju ulogu u osujećenom bjekstvu.

Prije pokušaja bjekstva 2018. godine, Latifa je snimila video koji je postavljen na Jutjubu poslije njenog hvatanja. “Ako gledate ovaj video, znači da situacija nije dobra, ili sam mrtva ili sam u veoma, veoma, veoma lošoj situaciji”, rekla je ona.

Snimak je izazvao zabrinutost i pozive međunarodne zajednice da se princeza oslobodi. UAE su se našle pod velikim pritiskom i organizovan je sastanak sa Robinsonovom.

Sastanak sa Robinsonovom

Robinson je otputovala u Dubai u decembru 2018. na molbu prijateljice, princeze Haje, kako bi se sastala sa Latifom na ručku. Robinsonova je BBC-u rekla da je njoj i princezi Haji prethodno rečeno da Latifa boluje od bipolarnog poremećaja. Ispostavilo se kasnije da to nije tačno.

Robinsonova je priznala da nije pitala Latifu da joj ispriča u kakvoj je situaciji jer nije željela da “poveća traumu” zbog Latifinog “stanja”.

Devet dana poslije ručka, ministarstvo spoljnih poslova UAE objavilo je fotografije Robinsonove sa Latifom kao dokaz da je princeza dobro i na bezbjednom. “Prevarili su me sa tim fotografijama. Bila sam potpuno iznenađena… Apsolutno šokirana”, rekla je Robinsonova.

Tenzije u vladajućoj porodici Dubaija su 2019. izbile u javnost kada je jedna od šeikovih žena, princeza Haja, pobjegla u Britaniju sa djecom i zatražila zaštitu od engleskog suda i zabranu približavanja za šeika.

Prošle godine Vrhovni sud Engleske presudio je da je šeik Muhamed naredio i organizovao nasilni povratak Latife 2002. i 2018. godine kao i nezakonitu otmicu uz Britanije 2000. godine, njegove starije sestre, princeze Šamse koja je takođe pokušala da mu pobjegne.

Sud je presudio da šeik Muhamed “nastavlja da lišava slobode ove dvije mlade žene”.

Latifini prijatelji su se nadali da će prošlogodišnja presuda protiv šeika Muhameda i u korist princeze Haje pomoći Latifi. Kada su poruke prestale da stižu, njeni prijatelji su odlučili da objave njene poruke. “Vjerujem da bi željela da se borimo za nju, da ne odustanemo”, rekla je Jauhiainen.

Vlade Dubaija i UAE odbile su da objave u kakvom je stanju princeza Latifa.

 

1 Comment

1 Komentar

  1. Kolasin

    16.02.2021. at 17:30

    Kidnapovao ju….???A dje je drug (ko)lektor???

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije