Connect with us

Svijet

POSLJEDNJI DAN KONGRESA: Predsjednik Kube Dijaz Kanel izabran za novog lidera Komunističke partije

Published

on

Foto: Tanjug/AP arhiva | Predsjednik Kube Dijaz Kanel izabran za novog lidera Komunističke partije

Vladajuća Komunistička partija Kube izabrala je, na zadnji dan kongresa u ponedjeljak, predsjednika Migela Dijaza Kanela za nasljednika Raula Kastra na mjestu generalnog sekretara, što je najmoćnija pozicija u jednostranačkoj zemlji.

Nasljeđivanje označava kraj ere u kojoj su ukupno šest decenija vladala braća Fidel i Raul Kastro, vođe revolucije iz 1959. i tranziciju prema mlađim generacijama koje su napredovale u partijskim redovima, a nisu sudjelovale u gerilskom ratu.

Šezdesetogodišnji Dijaz Kanel, naslijedio je Kastra kao predsjednik 2018., a očekivalo se i da će biti nominovan za čelnika stranke.

Naglasio je kontinuitet otkako je postao predsjednik i ne očekuje se da će odmaknuti Kubu od jednopartijskog socijalističkog sistema.

“Dijaz Kanel nije plod improvizacije već promišljenog odabira mladog revolucionara koji ima sve što je potrebno za napredovanje na više položaje”, rekao je Kastro u svom uvodnom govoru na partijskom kongresu u petak, prenosi jutarnji.hr.

Kastrova je vojna odora bila u kontrastu naspram civilne odjeće njegovog odabranog nasljednika.

Stotine delegata okupilo se na najvažnijem partijskom sastanku u Havani, koji se održava svakih pet godina, te se na njemu određuje smjer politike i bira novo vodstvo.

Kastro je na prethodnom kongresu 2016. rekao da će to biti posljednji kongres kojim će predsjedati takozvana istorijska generacija koja se borila u Sijera Maestri kako bi svrgnula diktatora Fulgencia Batistu, kojega je podržavao SAD.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije