Connect with us

Svijet

PSAKI: Bajdenov prvi poziv stranom lideru biće upućen Trudou

Published

on

Predsjednik SAD Džozef Bajden

Sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je večeras novinarima u sali za sastanke Bijele kuće da će američki predsjednik Džo Bajden razgovarati s premijerom Džastinom Trudoom u petak.

Psaki je poziv potvrdila tokom svog prvog brifinga sa novinskim medijima, rekavši da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim pitanjima, uključujući Bajdenovu odluku da formalno ukine dozvolu potrebnu za izgradnju naftovoda Keystone XL.

Ranije danas, Trudo je u izjavi rekao da je “razočaran, ali priznaje predsjednikovu odluku da ispuni obećanje u predizbornoj kampanji za Keystone XL”.

Prije nego što je postavila pitanja, Psaki je rekla novinarima da duboko poštuje ulogu “slobodne i nezavisne štampe u našoj demokratiji”.

Ona se zarekla da će donijeti istinu i transparentnost u sali za sastanke Bijele kuće, što je jasna referenca na njene prethodnike pod predsjednikom Donaldom Trampom.

Odgovarajući na pitanje, Psaki je rekla da će Bajden dozvoliti Kongresu da odluči kako dalje na suđenju Trampu za opoziv.

Rekla je da je administracija umjesto toga usredsređena na pandemiju i ekonomsku krizu koja je zahvatila zemlju skoro godinu dana, mada je primijetila da Senat može odjednom da rješava više pitanja.

“Uvjereni smo da Senat može da izvršava svoju ustavnu dužnost, nastavljajući da obavlja poslove američkog naroda,” rekla je Psaki novinarima.

Tramp je opozivan prošle nedjelje zbog optužbe za podsticanje pobune. To je bio njegov drugi opoziv, rekord za bilo kog predsjednika.

Trampova Bijela kuća je gotovo napustila praksu svakodnevnog izvještavanja novinara do kraja svog mandata.

Psaki je obećala da će obnoviti dnevne brifinge radnim danima.

Psaki je veteran Obamine administracije. Bila je direktorka komunikacija Bijele kuće i portparolka američkog Stejt departmenta.

Nakon imenovanja svog komunikacionog tima krajem novembra, Bajden je rekao: „Komunikacija direktno i iskreno sa američkim narodom jedna je od najvažnijih dužnosti predsjednika, a ovom timu će biti povjerena ogromna odgovornost povezivanja američkog naroda sa Bijelom kućom . ”

 

(cbc.ca)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije