Connect with us

COVID-19

RADI BRŽE VAKCINACIJE: Američki regulator odobrio da se iz jedne bočice Fajzer vakcine izvlači i šesta doza

Published

on

Foto: EPA-EFE

Dok Sjedinjene Američke Države tragaju za više zaliha vakcina protiv koronavirusa kako bi vakcinisale što veći broj stanovnika, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) saopštila je da se iz svake bočice Fajzerove vakcine može izvući još jedna dodatna doza.

Iako su sve bočice vakcina koje su proizvele kompanije Fajzer i Biontek prvobitno dizajnirane tako da sadrže pet doza vakcine, pojedini farmaceuti su istakli da se može izvući i šesta doza kada se koriste određene šprice.

Zato je FDA izdala odobrenje prema kojem se šprice male zapremine mogu koristiti za izvlačenje šest doza iz jedne bočice Fajzerove vakcine, a ukoliko se koriste standardne šprice i igle, onda nije moguće izvući šestu dozu.

Kompanija McKesson koja se bavi nabavkom medicinskih potrepština već je počela isporučivati u zdravstvene ustanove širom SAD-a komplete s manjim špricama i iglama koje omogućavaju vađenje šeste doze vakcine.

Izvršni direktor Fajzera Albert Bourla rekao je da ovo povećanje doza po bočici pruža dodatnih 20 posto kapaciteta, što doprinosi povećanju broja vakcinacija u zemljama širom svijeta.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije