Connect with us

Region

ADŽIĆ: Crna Gora istorijska nacija, nije feud ni Obradovića ni Šešelja

Published

on

Boško Obradović, lider pokreta Dveri, jutros je tokom gostovanja na N1 iznio tvrdnju kako je Crna Gora „srpska zemlja, istorijski i na svaki drugi način“. Upitao se koji je narod napravio Crnu Goru? Kao što je održan referendum o odvajanju Crne Gore i Srbije, tako može biti održan referendum o ponovnom pravljenju zajedničke države“, rekao je on.

Obradovićeve tvrdnje slijede samo dan nakon što je lider radikala Vojislav Šešelj izneo uvredljive komentare na račun građanski crnogorske Prijestonice kazavši da je „bilo Cetinjanki poprilično koje su se k**vale, a i decu odgajale poslije, nisam čuo da je neka ubijala“. Kazao je i da je veliki broj Cetinjana „napravila italijanska okupaciona sila“ za vreme Drugog svjetskog rata“.

U izjavi za portal Danas crnogorski istoričari Novak Adžić i Vukota Vukotić oštro su reagovali na iznijete navode.

„Velikosrpski ultranacionacionalistički promovent i glasnik Boško Obradović sipa kao i vazda što je radio otrovne strelice protiv Crne Gore, crnogorske nacije i njene državne nezavisnost“, kaže Adžić za portal Danas.

Dodaje da je „crnogorska nacija istorijska nacija, Crna Gora nije srpska država nego je država njenih građana, suverena i međunarodno priznata država i toplo preporučujem Bošku Obradovuću, lideru ljotićevskog, klerofašističkog ili kleronacističkog pokreta Dveri što je to bio a danas narodnom poslaniku da široko zaobiđe Crnu Goru jer Crna Gora nije njegov feud ni niti on polaže pravo da može pričati o njoj“. Neka se, kako je kazao, on pozabavi svojim dvorištem.

Adžić je naglasio da je Crna Gora država građana Crne Gore po Ustavu te da je Crna Gora međunarodna priznata.

„Ona je država Crnogoraca i svih građana Crne Gore a onima koji poput protuve i bitange Vojislava Šešelja negiraju crnogorsku naciju i vrijeđaju Cetinje, Crnu Goru, istorijske Crnogorke i Crnogorce jasno poručujem: možete da lažete, gospodo, iz imperijalnih razloga ali ne možete nikad pokoriti Crnu Goru. Zapamtitet to“.

Vukota Vukotić u izjavi za portal Danas ukazuje da „kao prvo, podanici knjaza crnogorskog su Crnogorci i nije bilo izjašnjavanje o nacionalnom identitetu ni na jednom popisu u Knjaževini 1879, 1899. i 1909“.

O tome, kako je kazao, piše u njegovom radu „Jedan ogled iz istorije Crne Gore“. U Kraljevini SHS Crna Gora je, ukazuje Vukotić, pripojena Srbiji i tako smo prekvalifikovani u Srbe. “ To su jedino činjenice. Ostalo su prazne priče“, zaključuje sagovornik Danasa.

Na Obradovićeve tvrdnje na Tviteru je reagovao reditelj Srđan Dragojević.

„Zanimljiv stav Boška Obradovića – ko je stvorio Crnu Goru? Srbi. Jedina država na Balkanu koja nikada nije osvojena od Otomanske imperije. Asteriksovo i Obeliksovo selo usred rimske imperije. Ček, ček, kako su Srbi stvorili Crnu Goru? Nešto se tu ne uklapa… Crnogorci, ništa?“, upitao ga je on.

Uslijedio je Obradovićev odgovor o ‘istorijskim činjenicama’ o ‘državi Crnoj Gori’.

„Osnovna istorijska činjenica je da su se građani države Crne Gore izjašnjavali kao Srbi sve do komunističke okupacije 1945. godine. Crnogorstvo je geografija. Crnogorska nacija je komunistički proizvod kako bi se cijepala jedinstvena srpska nacija“, poručio je Obradović.

Dragojević je poručio kako treba biti fer i reći da postoji znatan broj građana Crne Gore koji se osjećaju kao Crnogorci i da je to sasvim regularno. Istakao je i kako se na ovaj način podgrijavaju sukobi, što mu se ne dopada.

„Tako je bilo i sa Srbima muhamedanske vere pa rez – i 200 hiljada mrtvih“, zaključio je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije