Connect with us

Region

USTOLIČEN PATRIJARH PORFIRIJE: “Nemam se čime pohvaliti osim slabostima svojim”

Published

on

Foto: Twitter

U beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila ustoličen je patrijarh Porfirije.

“Pred živim Bogom i crkvom i svima vama iskreno ispovijedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim”, poručio je u svojoj besjedi patrijarh SPC, obraćajući se okupljenima.

“Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća, iznesem radosno, da kao 46. patrijarh, a 57 pogavar naše crkve budem u najmanjoj mjeri skroman predstavnik”, rekao je novi srpski patrijarh.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Patrijarh Porfirije, ostalo sveštenstvo, kao i visoke zvanice koje su prisustvovale ustoličenju novog poglavara SPC napustili su Sabornu crkvu. On je ušao u zgradu Patrijaršije, koja se nalazi odmah preko puta Saborne crkve.

“Zvona Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila oglasila su se u 11.25 časova označavajući da je ustoličen 46. predstojatelj Srpske Pravoslavne Crkve, Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije”, stoji na sajtu SPC.

O datumu svečanog uvođenja u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske Pravoslavne Crkve, javnost će biti naknadno obaviještena.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije