Connect with us

Region

BIHAĆ: Stotine migranata živi u ruševinama fabrike

Published

on

Foto: Agencija Anadolija

Snijeg i niske temperature stvaraju dodatne probleme migrantima koji su “zaglavili” u Bosni i Hercegovini, a koji žele doći do nekih drugih evropskih zemalja.

Dok ne pronađu način da pređu u zemlje Evropske unije, oni vrijeme provode u neuslovnim kampovima i objektima u Bosni i Hercegovini, javlja Agencija Anadolija.

Ništa bolja situacija nije ni u napuštenom, skoro u potpunosti srušenom objektu nekadašnje fabrike Krajina-metal na samom ulazu u Bihać, na zapadu Bosne i Hercegovine. U ovom neuslovnom objektu svakodnevno borave stotine migranata i izbjeglica.

U Krajina-metalu uglavnom se nalaze migranti iz Afganistana i Pakistana, dok nešto manji broj dolazi iz Bangladeša. Bivšu fabriku migranti koriste duže od tri godine. Među njima nalaze se i maloljetnici.

Uslovi u kampu daleko su od dobrih, pogotovo s obzirom na otežan pristup pitkoj vodi, a migranti su prisiljeni koristiti vodu iz, kako kažu, kanalizacionih cijevi.

Jedan od migranata iz Afganistana, koji je želio da ostane anoniman, kazao je da se u Bihaću nalazi veliki broj osoba iz njegove zemlje.

“Ovdje imamo mnogo problema, možete vidjeti stanje. Ljudi u Bihaću su dobri, pomagali su mi”, kazao je on.

Međutim, prema riječima ovog Afganistanca, najveći problem je prelazak hrvatske granice gdje koriste i silu.

Loši sanitarni uslovi, ali i povrede koje dobiju prilikom pokušaja prelaska granice, razlozi su za čestu potrebu za medicinskom pomoći. Hranu kao što je to slučaj i na drugim područjima, često dobijaju od humanitarnih organizacija i građana.

Snijeg koji je počeo padati tokom noći stvorio je dodatne probleme za migrante koji spas iz matičnih zemalja pokušavaju pronaći daleko od kuće.

izvor: Agencija Anadolija

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije