Connect with us

Region

ČEDA JOVANOVIĆ: Otkazao obezbjeđenje nakon 20 godina, jer je ukinuta zaštita njegovoj djeci

Published

on

Lider LDP Čedomir Jovanović tvrdi da je danas samoinicijativno otkazao obezbjeđenje koje mu je prije 20 godina dodijelila policija.

To je, kako je istakao, uradio iz revolta jer ga je policija ranije danas obavijestila da povlače obezbjeđenje njegovoj djeci.

“Došli su ljudi iz Uprave za obezbjeđenje ličnosti i obavijestili me da ukidaju obezbjeđenje za moju djecu. Tražio sam da mi napismeno dostave procjenu po kojoj je takva odluka donijeta, ali rekli su da nema papira, već da mi prenose usmeno. Onda sam rekao: “Mene ćete da čuvate, a moju djecu nećete?! E, pa ne može!” i vratio sam obezbjeđenje”, izjavio je Čedomir Jovanović za “Blic” .

Jovanović smatra da za ovakvu odluku ne postoji bezbjednosno opravdanje i da je usmeno saopštavanja sračunato da bi se izbjegla odgovornost za sve što bi moglo da se dogodi.

Jovanović kaže da na dnevnom nivou dobija prijetnje smrću, uglavnom preko društvenih mreža.

“Narkomane, bliži ti se kraj, neće te spasiti ni policija ni vojska, narod će presuditi i tebi i još nekima”, glasi jedna od poruka koja je Jovanoviću nedavno ostavljena na Fejsbuku, dok u drugoj piše: “Treba čovjeka pustiti da živi, ali mu prvo pobit svu familiju da vidi kako je tugovati za svojima kada ih nema.”

Jovanović ističe da je šokiran odlukom da bude ukinuto obezbjeđenje njegovoj deci.

-“U ljeto 2019. godine Jana je bila u tržnom centru sa drugaricom. Nakon bioskopa sjele su u “Mek”, a onda su im prišla trojica muškarca. Drugaricu su odgurnuli, a Jani su sipali neki prah u sok i tjerali je da popije. To je vidio gost koji je pitao da li je sve u redu, a zatim ga je jedan od trojice udario i oborio na zemlju. Drugarica je pozvala moju suprugu, a ona policiju. Kada su došli, trojica muškaraca su izvadili ruske diplomatske pasoše, a zatim je po njih došao neko iz ruske ambasade i izveo ih”, tvrdio je Jovanović i naveo da je kasnije utvrđeno da je prah koji su sipali u sok ustvari droga MDMA.

Jovanović kaže da su nakon toga djeca i on bili u policiji da daju izjave i da su ga u MUP-u zamolili da o slučaju ne govori u javnosti. Sada, kako kaže, nema razloga da ćuti.

“Mihajlu su rezervisali grobnicu i štampali mu umrlice! Kada putuje zbog školovanja, u Njemačkoj ga dočekuje nemačka policija, u Engleskoj engleska. Takav život vodi. A pitao me je nedavno zašto ne može sam sa djevojkom da izađe, pa sam mu po ko zna koji put objašnjavao”, naveo je Jovanović.

Jovanović je rekao da je prije nekoliko dana išao na sastanak i da je stajao na semaforu kada je čovjek na autobuskoj stanici skinuo pantalone i pokazao mu polni organ.

“To je trajalo tri minuta, ali niko iz moje pratnje nije odreagovao. I da nisam bio tu i da nisam štićena ličnost, pa valjda je red da sankcionišu onoga ko narušava javni red i mir”, istakao je on.

Obezbjeđenje mu je, kako je rekao, dodijeljeno februara 2001. godine nakon što mu je ispod automobila postavljena bomba.

Tri godine kasnije, na prvoj sjednici Koštuničine vlade donijeta je odluka da mu obezbjeđenje bude ukinuto, ali samo sedam dana kasnije odluka je revidirana jer je procjena policije bila da je ugrožen.

Jovanović, supruga i sin – u tom trenutku jedino dijete – dobijaju obezbjeđenje, a obezbjeđenje je postavljeno i ispred zgrade u kojoj su živjeli. U međuvremenu, svako dijete je dobijalo pratnju jer je procjena bila da je neophodno.

Posljednjih godina, a naročito poslije emitovanja serije “Porodica”, Jovanović, kako je naglasio, trpi velike pritiske.

“Neko ovakvim postupcima pokušava da me konfrontira Vučiću”, rekao je on.

Na pitanje da li je s Vučićem razgovarao na ovu temu kaže da nije, “jer to nije tema kojom jedan predsjednik treba da se bavi”, prenosi “Blic”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije