Connect with us

Region

DAČIĆ: Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje Srba na Kosova

Published

on

Predsjednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je danas povodom incidenata na Kosovu da je pravo pitanje da li Evropska unija misli da je Briselski sporazum iz 2013. godine aktuelan ili nije, poručivši da Srbija neće dozvoliti da se desi etničko čišćenje Srba na Kosova.

Dačić je rekao i da mu sve ovo djeluje kao proba Prištine da vidi kako će svi reagovati na “brutalno gaženje svih dogovora Briselskog sporazuma.”

Oni žele da vide kako će se reagovati na primjenu sile i da li će im to proći. Siguran sam da u njihovim glavama ima jos mnogo mogućih akcija i incidenata koje mogu da učine. Predsjednik Aleksandar Vučić je bio jasan – obaveza KFOR-a, odnosno NATO-a, koji čini okosnicu KFOR-a, je da garantuje bezbjednost u skladu sa rezolucijom 1244. Mi ih javno upozoravamo da Srbija neće dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje Srba sa KiM, kao sto je Hrvatska uradila u Republici Srpskoj Krajini. To je izazivanje, ne regionalne, nego nove svetske krize – rekao je Dačić za TV Tanjug.

On je rekao i da je problem tablica trebalo riješiti u dijalogu, a ne primjenom sile.

Ovdje je centralno pitanje, a mislim da Priština neće sama od sebe odustati od ovakvih akcija, da li će se međunarodna zajednica baviti ovim pitanjem ili okretati glavu, a neko je podsticati na takve akcije? Da budem jasan: protiv sam prekidanja bilo kakvog dijaloga. Srbija ne sme to da uradi, ali Srbija mora da traži od EU da kaže da li stoji iza Briselskog sporazuma – jasan je Dačić.

Njemu je, kaže, neshvatljivo da toliko godina poslije potpisivanja Briselskog sporazuma samo Srbija poštuje dogovoreno.

Neshvatljivo je da je samo Srbija bila konstruktivan faktor, a da je druga strana odbila da primijeni ono što je naš razlog prihvatanja sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština. EU niti čuje, niti se oglašava. Ponašaju se u skladu sa poznatim dobitnicima svjetskih nagrada koji pozivaju na mir u svijetu. Stalno upozoravaju dvije strane. Valjda treba da upozorite ili sankcionišete stranu koja krši Briselski sporazum. EU je garant sporazuma, ali kakav je njihov kredibilitet, ako ne mogu da stanu iza sporazuma? Imamo velike sumnje da će EU da pritisne Kurtija – rekao je Dačić.

On ocjenjuje da se dugo izbjegava primjenjivanje Briselskog sporazuma.

– U pitanju je dugogodišnje izbjegavanja primjene Briselskog sporazuma, koje su potpisali. Garant tog sporazuma bila je Ketrin Ešton. Treba se sjetiti donošenja odluke o formiranju kosovske vojske, što je protivno rezoluciji 1244. Danas su kosovske vlasti upale bez ikakve najave na sjever KiM. To je direktno kršenje svih dogovora, da ne govorim o taksama, koje su nanijele velike štete. Pravo je pitanje da li EU misli da je Briselski sporazum aktuelan ili nije – naveo je Dačić.

On je naveo i da ukoliko je Briselski sporazum važeći onda je neprihvatljivo da u svakom saopštenju iz Brisela stoji uopštena formulacija gdje se “obije strane pozivaju na smirivanje situacije”.

– To odbijanje da se kaže ko krši Briselski sporazum dovodi do toga da ga Priština ni ne sprovodi. Često su iz Prištine nipodaštavali ulogu Ujedinjenih nacija. Oni su stalno htjeli da svoju takozvanu državnost iskažu davanjem nekih svojih tablica, prijetnjom da neće važiti srpski lični dokumenti i slično – napomenuo je predsjednik skupštine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije