Povežite se sa nama

Region

Eskobar: Od BiH po korupciji su gori samo Bjelorusija i Azerbejdžan, Dodik udara na Dejtonski sporazum

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

To je izjavio u intervju za CNN govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini. Ukazao je da se mora razumjeti kontekst kako bi se shvatila kriza u Bosni i Hercegovini

Američki diplomata Gabrijel Eskobar je poručio da je Bosna i Hercegovina jedna od najkorumpiranijih država u Evropi te da “većina prijetnji” po Dejtonski mirovni sporazum dolazi od Milorada Dodika.

To je izjavio u intervju za CNN govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini. Ukazao je da se mora razumjeti kontekst kako bi se shvatila kriza u Bosni i Hercegovini.

“Ako pogledate šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji, od sedam država, njih dvije su članice Evropske unije, četiri su članice NATO-a, mnoge su ostvarile značajan ekonomski uspjeh. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, njih četiri ostvaruju progres prema EU. Bosna i Hercegovina je na začelju”, rekao je.

Eskobar, koji je specijalni izaslanik američkog predsjednika Bajdena za Zapadni Balkan, je naglasio da je Bosna i Hercegovina među najkorumpiranijim državama Evrope, a kao gore od nje je istakao Bjelorusiju i Azerbejdžan. Osvrnuo se i na druge negativne okolnosti.

“Iseljavanje mladog stanovništva je deset puta veće nego u Srbiji. Neučinkovita je u privlačenju direktnih stranih investicija. Javni sektor čini 70 odsto od ukupne ekonomije. Sve je to posljedica duboke korupcije”, naveo je. Kako je kazao, ljudi se ne iseljavaju zbog toga što ne žele živjeti u multietničkoj državi, već zbog toga što se ne mogu zaposliti bez korupcije.

“To je kontekst krize”, dodaje.

Kako je rekao, postoje prijetnje po Dejtonski mirovni sporazum i da većina njih dolazi od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Upozorio je da će cijela regija ispaštati ako ne uspiju napori za rješavanje krize u Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je da Sjedinjene Američke Države sarađuju s EU kako bi zapadnobalkanske zemlje imale perspektivu članstva u Uniji. Napredak Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije je istakao kao primjer da uspjevaju u tome.

Eskobar uvjerava da SAD i EU rade na tome da onemoguće Dodikove napade na državne institucije, a napade je nazvao napadima na “srce Dejtona”. Kao drugi cilj je istakao vraćanje političkih predstavnika Srba u državne institucije.

Kako je kazao, izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim ustavnim promjenama želi se postići funkcionalnija država.

Govoreći o insistiranju Njemačke da se moraju sankcionisati oni koji ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine, naveo je da se osim sankcija treba razmisliti i o finansijskim mjerama protiv onih koji rade protiv Dejtona.

Podsjećamo, Eskobar je nekoliko puta ove godine posjetio Bosnu i Hercegovinu posredujući u rješavanju ključnih problema.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
19.12.2021. 06:05

Gospodine Eskobar, vas “kontekst” stanja u BiH i ostalim zemljama Zapadnog Balkana nije bas potpun, a samim tim ni vas plan spasavanju drzava Z.B. nije jasan: ni kada, ni kako, ni kome isto kao ni Dejtonski sporazum, koji je izazvao totalnu konfuziju, dovodeci Srpskog okupatora i zlotvora u pobjednicku poziciju, i pored strasnih zlocina koje je izazvao i ucinio. Znate gospodine Eskobar, mi mali, miroljubivi, slobodarski narodi na Z.B. osjecamo se trenutno kao Dzordz Flojd, kojem bezdusni americki policajac Derek Sovin, koljenom polako oduzima dah, pobjedonosno gledajuci oko sebe, da li svi dobro vide kako oduzima zivot nevinom covjeku. E u tom “sitnom” detalju koji Vas “kontekst” zanemaruje lezi kvaka. Dok se vi shetite koje sankcije i kome cete dat, dok se Vi dogovorite sa Vasim EU partnerima kako to izvesti demokratski , ne ugrozavajuci nikakva prava zlocinicima, Srbija koljenom svojih politickih i kriminalnih i vjerskih pretorijanaca, sve zesce pritiska vrat, naprimjer nas Crnogoraca, pa smo veoma blizu stanju u kojem je sjajni, ali nejaki i obespravljeni Dzordz Flojd, podlegao bezdusnom americkom U policajcu. U istom stanju smrtonosnog stiska Srpskog bezdusnog fasistickog, rasistickog, neljudskog pitona su i narodi BiH, Kosova, Sheverne Makedonije, i svi nesrbi i Srbi u Srbiji. Gospodine Eskoba;r, mi Crnogorci, a ja vjer;ujem i Bosanci, nece nemocno kao nesrecni Dzordz Flojd, pokorno cekati da nam Srpsko fashisticko, kriminalno koljeno, zavrne i poslednji ventil za kiseonik u nase grudi.Potpuno svjesni da EU i SAD birokratizovana, a bogomi i prilicno korumpirana, administracija imaju vremena na pretek da se nadgornjavaju sa novim Hitlerima na svjetskoj sceni, moram Vam reci, prije nego sto ostanemo potpuno bez daha, SRPSKOM TIRJANSTVU pokusacemo stati mi nogom za vrat. Amercki i EU saveznici kojima su Crna Gora(tackica na mapi svjjeta) i Crnogorci, mozda ce kao i uvijek u istoriji stici kasno na mjesto zlocina nad jednim ili vise naroda za VAS samo Z.B.

Sponzor

Najčitanije