Povežite se sa nama

Region

Filip David upozorava region: Vučićeva politika ‘srpskog sveta’ veoma je opasna

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

On je mišljenja kako se Jugoslavija raspala na najgori mogući način. Kaže kako se Jugoslavija morala raspasti jer je bila izgrađena na ideologiji koja se raspala

Poznati srpski književnik Filip David, osim po djelima, poznat je i po tome što se protivio Miloševićevoj osvajačkoj politici, u intervjuu za Globus govorio je o režimu Aleksandra Vučića u Srbiji.

On je mišljenja kako se Jugoslavija raspala na najgori mogući način. Kaže kako se Jugoslavija morala raspasti jer je bila izgrađena na ideologiji koja se raspala.

Filip David

Nakon svih ovih godina, tema rata je i dalje vrlo zastupljena u javnosti. Osim toga, oni koji su iskusili najgore strahote i danas su živi svjedoci pakla koji je zadesio ove prostore.

“Treba se priznati krivica”

Aleksandar Vučić u okupiranoj Glini ratne 1995. godine

Filip David mišljenja je kako moramo održavati sjećanje na žrtve, ali izaći iz kruga mržnje i osvete, koje ovaj pisac i dalje smatra problemom na ovim prostorima.

Poručuje kako je put prema pravom pomirenju priznanje vlastite krivice s jedne i s druge strane.

“Kazati kako se u odbrambenom ratu ne mogu činiti zločini, neka se niko ne uvrijedi, čista je besmislica. Zločin je zločin i za zločin nema opravdanja. Obračun s vlastitim zločinima, osuda takvih zločina prvi je i najvažniji korak ka pomirenju”, kaže David i dodaje kako revizije prošlosti dovode do nesporazuma i neprijateljstva.

“Srpski svet”

Ratni huškač Ilija Guzina i Aleksandar Vučić na dnevniku Kanala S sa Pala ratne 1992. godine

Upozorio je kako je Vučićeva politika “srpskog sveta” jako opasna.

“Politika stvaranja ‘srpskog sveta’ je opasna politika jer se zasniva na uveliko kompromitovanoj ideji o svim Srbima u jednoj državi. Ta istorijski utopijska i zapaljiva priča s opasnim posljedicama čije smo rezultate vidjeli stvara podjele i unutar same Srbije. Uznemirava posebno onaj dio državljana Srbije koji nisu etnički Srbi. Manjine postaju sumnjive umjesto da su most razumijevanja i saradnje s većinskim narodom. Velika nesreća svakog naroda su njegovi tobožnji usrećitelji koji nas uvijek i iznova uvode u godine izolacije i opasnog življenja”, rekao je pisac koji smatra kako na ovim prostorima sukoba bude samo ukoliko velike sile požele.

Ipak, upozorava kako lokalni sukob začas može prerasti u rat katastrofalnih razmjera.

“Iz iskustva znamo kako se lako iskra pretvara u požar, a kako je teško požar zaustaviti”.

“Vučićeva propaganda”

Za Vučića kaže da je neprikosnoveni vladar Srbije koji je potpuno ovladao medijima.

“Pred našim očima narasta kult ličnosti jednog političara”, rekao je i dodao kako je veliki broj Srba pao pod Vučićevu propagandu.

“Jaka propaganda u Vučićevim medijima o oporavku ekonomije i podizanju životnog standarda u državi velike sirotinje, o jačanju Srbije kao vojne sile, uz spomenute slabosti opozicije, za duži period učvrstili su njegovu vlast. Stvara se privid sigurnosti i dugovječnosti te vlasti”.

Za kraj se dotakao neraskidivih veza između Hrvata i Srba.

“Naše se kulture zahvaljujući sličnosti jezika te privatnim i istorijskim vezama duboko prožimaju. Razum i interesi upućuju nas na saradnju i dobrosusjedske odnose”, kazao je.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije