Connect with us

Region

IZBOR PATRIJARHA PRVI PUT VAN PATRIJARŠIJE: Episkopi za smještaj odabrali hotel “Hilton”

Published

on

Foto: spc.rs

Sinod Srpske pravoslavne crkve odlučio je i definitivno da prihvati predlog prema kom bi izbor novog patrijarha SPC trebalo da bude održan u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Osim toga, odlučeno je i da arhijereji koji će učestvovati u izboru novog poglavara SPC budu smješteni zajedno u hotelu “Hilton” u centru Beograda, saznaje Nova.rs.

Prema navodima izvora Nova.rs iz Patrijaršije, ovakva odluka Sinoda predstavlja dvostruki presedan.

Najprije, prema riječima sagovornika tog medija, izbor patrijarha će po prvi put biti obavljen ne samo izvan patrijaršijske saborske sale, nego i same Patrijaršije.

“Takođe, arhijereji koji će učestvovati u izboru po prvi put neće biti smješteni u kelijama, već će ovoga puta na raspolaganju imati luksuzne sobe u “Hiltonu”. U pitanju je, kao što je poznato, jedan od najluksuznijih hotela u prijestonici. Lokacija je pretpostavlja se, izabrana i zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini Hrama”, kaže on.

Hotel za smještaj vladika birali su episkop bački Irinej Bulović i episkop šumadijski Jovan. Ipak, odluka o Hiltonu i o Hramu kao mjestu izbora patrijarha nije donesena jednoglasno.

“Grupa episkopa je prije nekoliko dana uputila dopis Sinodu u kome protestuju zbog predloga da se Sabor održi van Patrijaršije i da vladike budu smještene u hotelu. Sveti arhijerejski Sabor je iznad Sinoda i stoga će tome odlučivati na početku zasijedanja. S druge strane, treba istaći da je episkop dabrobosanski Hrizostom, koji je do izbora patrijarha mjestobjustitelj trona SPC, bio jedini član Sinoda koji je bio protiv toga da se izbor poglavara vrši van Patrijaršije i da se arhijereji smjeste u hotel”, kaže  sagovornik Nove S.

Podsjećamo, izbor za novog patrijarha SPC održaće se 18. februara u Beogradu. Sabor, koji je planiran u maju, pomjeren je nakon smrti patrijarha Irineja u novembru prošle godine. Prema saznanjima Nova.rs, kao najozbiljniji kandidati za tron SPC figuriraju episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika bački Irinej Bulović, episkop banjalučki Jefrem i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije