Povežite se sa nama

Region

Izgorjeli autobus skopske firme 135 puta prešao granicu sa licencom drugog vozila

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Spasovski kazao da je skopskoj firmi “Besa trans” zbog zloupotreba oduzeta licenca za prevoz putnika u međunarodnom saobraćaju, kao i licenca za prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju, koja je istekla u oktobru

Vlasti Sjeverne Makedonije saopštile su danas da je autobus kompanije “Besa trans”, koji je izgorio u Bugarskoj, za prelazak granice nezakonito koristio izvod licence za drugi autobus iste firme.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je da je autobus, u kojem je poginulo 45 osoba, 135 puta nelegalno izašao iz zemlje prema evidenciji granične policije, 22 puta u prošloj, a 113 puta u ovoj godini.

Autobus, koji je u utorak rano ujutru izgorio na autoputu blizu Sofije, nije ni bio prijavljen u bazu podataka Ministarstva za transport i veze Sjeverne Makedonije i zbog toga nije posjedovao izvod iz licence za prevoz putnika, rekao je danas resorni ministar Blagoj Bočvarski.

“Izvod licence koji se pojavljuje u elektronskom sistemu Carinske uprave, koji je korstio izgorjeli autobus pri izlasku iz zemlje, jeste izvod licence za drugo vozilo, sa drugim registarskim tablicama istog prevoznika”, rekao je Bočvarski novinarima.

On je kazao da je skopskoj firmi “Besa trans” zbog zloupotreba oduzeta licenca za prevoz putnika u međunarodnom saobraćaju, kao i licenca za prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju, koja je istekla u oktobru.

Ministar policije Spasovski kazao je da je taj autobus prvi put registrovan u Skoplju 15. oktobra 2020. godine, da je proizveden 2007. i da je bio ispravan na posljednjem tehničkom pregledu, početkom oktobra.

Spasovski je rekao da su makedonski policajci na mjestu nesreće u Bugarskoj saznali da je autobus, na povratku iz Turske u Sjevernu Makedoniju, prvo udario u bankinu i elastičnu ogradu koja odvaja odmorište od autoputa, da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom i da se pri udaru zapalio spoljni dio vozila.

“Autobus je zatim udario u središnju ogradu autuputa (na lijevoj strani kolovozne trake), i tada se autobus potpuno zapalio. U vozilu su bila 52 putnika, u požaru je stradalo 45, a sedam je uspjelo da se spasi i oni su u bolnici Pirogov u Sofiji”, kazao je Spasovski.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je sedam povrijeđenih u stabilnom zdravstvenom stanju i dodao da će prvo dvoje biti otpušteno iz bolnice sutra, po dvoje 28. i 30. novembra, a posljednja osoba 1. decembra.

“Srpski državljanin će biti prevezen u Srbiju, a naši državljani u Skoplje, u organizaciji Ministrstva zdravlja”, naveo je Osmani.

On je najavio da će Vlada Sjeverne Makedonije platiti prevoz i sahranu 45 poginulih putnika.

“Transport posmrtnih ostataka može da se očekuje naredne sedmice, u utorak ili srijedu, čim bude završena identifikacija”, rekao je Osmani.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije