Connect with us

Region

JOKSIMOVIĆ: Za nas su mjerodavni sporazumi, ne non-pejperi

Published

on

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, izjavila je da je posljednjih dana i nedjelja, mnogo takozvanih non-pejpera cirkuliše u etru i to po veoma osjetljivim temama, te da oni služe za “opipavanje pulsa” zainteresovanim subjekima, regionalnim i međunarodnim.

Ističe da i za jedno i za drugo pitanje koje je bilo predmet tih non-pejpera, Srbija ima jasne okvire, a prioriteti su ravnopravno članstvo u EU, mir, saradnja i održivo povezivanje regiona za Zapadnog Balkana.

“Sve naše inicijative, posebno predsjednika Vučića, upravo su išle i idu u tom pravcu. U vezi sa drugim pitanjem, dijalog o normalizacii odnosa Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU, kao i jasne i potpisane obaveze iz Briselskog sporazuma, za nas su mjerodavan okvir”, rekla je Joksimović u intervjuu za “Novosti”.

Ministarka poručuje da je puls Srbije moguće mjeriti po tim pitanjima jer je sve, kako dodaje, rađeno u dobroj vjeri i uz poštovanje sporazuma i prinicipa.

“To očekujemo i od drugih”, naglasila je Joksimović.

Na pitanje da li će se Srbija uskoro naći pred izborom – Kosovo ili EU, Joksimović odgovara da su uslovi pod kojima će Srbija postati punopravan član EU definisani u našem pregovaračkom okviru.

“U njemu jasno piše da je potrebno prije stupanja u članstvo zaključiti pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. EU ima obavezu statusne neutralnosti i ne bavi se ona priznavanjem ili nepriznavanjem, to rade države članice”, navodi Joksimović.

Upitana kada bi Srbija mogla da otvori nova poglavlja, Joksimović kaže da se krajem juna očekuje održavanje političke Međuvladine konferencije na visokom nivou i dodala da ukoliko bude ocjene dobrovoljnog napretka u oblasti vladavine prava, odnosno ispunjavanja prelaznih mjerila za poglavlja 23 i 24 u okviru Klastera 1, Srbija bi mogla do kraja godine da otvori jedan ili dva cijela klastera.

Na pitanje da prokomentariše to što iz Zagreba stalno stizu prijetnje da će nas blokirati na evropskom putu, Joksimović navodi da praksa unošenja bilateralnih pitanja u pristupni proces, nije pokazala ništa što bi bio doprinos kredibilnosti procesa i podizanju povjerenja.

“Mislim da nova metodologija upravo želi da poboljša ove elemente procesa – više kredibilnosti i povjerenja, a uz to teško idu bilateralna uslovljavanja”, zaključila je Joksimović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije