Povežite se sa nama

Region

Makedonski autobus smrti nije imao licencu za rad: U trenutku stravične nesreće na autoputu u Bugarskoj, prevozio švercovani kerozin i petarde?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Istraga ove stravične tragedije je u toku, a bugarski stručnjak Dimitar Dimitrov je za medije rekao kako je neobično da vrata na autobusu nisu bila otvorena

Postoje sumnje da je makedonski autobus smrti, u trenutku stravične nesreće na autoputu u Bugarskoj, prevozio švercovani kerozin i 30.000 petardi što je dovelo do katastrofe u kojoj je stradalo 46 ljudi.

Pored dodatne cisterne, autobus je imao i posebno skladište za šverc robe, u kojem je navodno prevozio pirotehnički materijal ili oko 30.000 petardi, prenosi shqip.media.

Bugarska novinarka Patricija Kirova je prenijela da su sve žrtve u strašnoj nesreći bile na srednjim vratima autobusa i pokušale pobjeći, a da na njihovim mjestima nije bilo putnika.

Ako je poslije požara u prednjem dijelu, koji je nastao zbog nelegalnog rezervoara, eksplodirala pirotehnika, jasno je zašto niko od putnika nije uspio pobjeći sa vrata autobusa.

Stručnjaci su nakon tragedije rekli da bi uzrok požara mogao biti taj što je u vozilu prevožen zapaljiv materijal.

“Sumnjamo da je autobus prevozio lako zapaljiv materijal, što je najvjerovatnije izazvalo požar”, rekla je Dijana Rusinova iz Evropskog centra za transportnu politiku.

Među poginulima su i blizanci stari četiri godine, Luan i Alban Ahmeti, koji su najmlađe žrtve jezive nesreće.

Poginuli su i njihovi roditelji Džihan i Avni Ahmeti, starosti 36, odnosno 37 godina. Vjeruje se da je upravo majka blizanaca žena koja je izgorjela sa dvoje djece u rukama ispred vrata autobusa. Bugarski mediji javljaju da je nesretna žena poginula ispred srednjih vrata autobusa dok je pokušavala iz njega izvesti svoje dvoje djece.

Autobus nije imao licencu za prevoz putnika

Autobus koji je izgoreo u Bugarskoj nije imao licencu za prevoz putnika

Ministarstvo za transport i veze Sjeverne Makedonije saopštilo je sinoć da autobus koji je izgorio u Bugarskoj sa 45 žrtava nije imao licencu za prevoz putnika.

Vlasniku tog vozila firme “Besa trans” oduzeta je dozvola za rad.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo za transport i veze je utvrdilo da za taj autobus sa registracijom “SK-0284-BA” nije izdat izvod iz licence za obavljanje slobodnog prevoza putnika, niti za bilo kakav drugi javni prevoz putnika.

To vozilo, ističe se, “nije evidentirano u elektronskoj evidenciji izdatih licenci za obavljanje javnog unutrašnjeg i/ili međunarodnog prevoza putnika koju vodi Ministarstvo za transport i veze Sjeverne Makedonije”.

Napominje se da u tom ministarstvu firma “Besa trans” ima registovana četiri licencirana autobusa, ali da je utvrđeno da vozilo koje je učestvovalo u nesreći nije među njima, nakon što je policija zvanično dostavila podatke o kojem se autobusu radi.

U skladu za Zakonom o prevozu u putničkom saobraćaju, a zbog nedostataka koji je utvrdilo Ministarstvo za transport i veze, a ujedno i da bi se spriječilo bilo kakvo drugo djelovanje te firme koje bi moglo da izazove negativne posljedice, firmi ‘Besa trans BTB’ se oduzima licenca za rad, odnosno zabranjuje se vršenje djelatnosti“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, ta firma je dužna da u Ministarstvu odmah deponuje licence za obavljanje međunarodnog prevoza putnika i izvode iz licenci za obavljanje međunanarodnog prevoza putnika.

Dodatno, Vlada Sjeverne Makedonije je na posljednjoj sjednici zadužila Državni saobraćajni inspektorat da obavi vanredni inspekcijiski nadzor prevoznika ‘Besa trans BTB’“, navodi se u saopštenju Ministarstva za transport i veze.

Ministar saobraćaja Blagoj Bočvarski saopštio je da je započet postupak za oduzimanje licence firmi “Besa trans”, jer se došlo do saznanja da je taj skopski prevoznik obavljao međunarodnodni prevoz autobusom koji nema izvod licence za međunarodni prevoz putnika.

U tom autobusu “Besa transa”, koji se u utorak rano ujutru zapalio na autoputu u blizini Sofije na povratku sa turističke ture iz Istanbula, poginulo je 45 makedonskih državljana, među kojima 12-oro djece.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije