Connect with us

Region

Medojević: Krivokapićeva posjeta besmislena, Jovanović: On je tragična ličnost

Published

on

Toliko smo izmučeni i jedni i drugi, da od nečeg što je “politička prehlada” možemo da stradamo više nego kada su se potezale puške i na Cetinje ulazilo sa tenkovima – rekao je Jovanović

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da je da posjeta premijera Zdravka Krivokapića Srbiji nije bila sadržajna, te da nije imala smisla i da je propustio da pripremi više bilateralnih sporazuma sa tom zemljom.

– Činjenica je da posjeta nije imala nikakav sadržaj, a imamo mnogo zajedničkih tema sa Srbijom – rekao je Medojević u emisiji “360 stepeni” na N1 TV.

Činjenica je, ističe on, da odnosi dvije zemlje nijesu dobri i da je to rezultat jedne “perverzne” političke situacije u Crnoj Gori u kojoj Vlada ima podršku pet odsto poslanika.

On je rekao da je bio protiv toga da se o nosiocima lista na parlamentarnim izborima odlučuje u crkvama i manastirima, ali da je većina u političkom savezu bila za to.

– Tragom litija, procjena je bila da nam crkva može pomoći da dođemo do određenog broja glasova. Ali dobili smo loš rezultat, imamo Vladu koja nema podršku u parlamentu – rekao je Medojević.

Na pitanje zašto Demokratski front ne sruši Vladu, Medojević je odgovorio da neće to da čine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

– Ja da sam premijer i da nemam većinsku podršku u parlamentu podnio bih ostavku. Ta Vlada za DF ne postoji, ali odnosi Crne Gore i Srbije su mnogo značajniji od Vlade. Ovo što se desilo u Srbiji je dobro što se desilo, ali nije bilo sadržaja, to je posljedica toga što Vlada nema nikakvu politiku – rekao je Medojević.

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović kazao je da je Crna Gora u situaciji u kojoj nikad istorijski nije bila.

– Iako su okolnosti neuporedive – nema sukoba, nasilja u međusobnim odnosima. Toliko smo izmučeni i jedni i drugi, da od nečeg što je “politička prehlada” možemo da stradamo više nego kada su se potezale puške i na Cetinje ulazilo sa tenkovima – rekao je Jovanović.

On je rekao da je Krivokapić tragična ličnost.

– Koji sporazum on u Beogradu može da potpiše kada apsolutno nema podršku u parlamentu. A zašto je premijer? Iz prostog razloga što je DF doveden u situaciju u kojoj se srpska opozicija našla 2012. godine. Onog trenutka kada je na izborima pobijeđen DPS nakon 30 godina, tog trenutka se desila velika promjena u Crnoj Gori. Opozicija se morala mijenjati. Meni se čini da su neki koalicioni partneri iz njihove većine danas bliži DPS-u, nego DF-u – naveo je Jovanović.

On je kazao da nema opravdanja za ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Srbije Branislava Nedimovića koji je premijera Krivokapića dočekao u farmerkama na beogradskom aerodromu.

– On je stalno u štalama, svinjcima, trči tu po selu. Ja sam ga pozvao prije emisije da bi mi objasnio šta se desilo, on mi je kazao da je Krivokapića trebalo da dočeka ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ali nije poletio iz Atine kada je trebalo, a premijerka Ana Brnabić je bila na nekom sastanku. To je loše – rekao je Jovanovć, navodeći da je sve nakon tog propusta bilo u redu.

On tvrdi da Crnu Goru danas “drži” zapad kome, kako navodi, ne odgovara da se u Crnoj Gori desi nešto što će izazvati slom cijelog regiona.

– Imamo četiri države koje posrću pred našim očima – Makedoniju,BiH, Crnu Goru i Kosovu. Dvije su u NATO-u i to garantuje koliko toliko-mir, na Kosovu je na NATO, u Bosni nije niko i zato se tamo ispoljava sav haos koji se stvara u čitavom regionu – smatra Jovanović.

“Litije napad na Đukanovića i rušenje Vučića”

Prema njegovim riječima, litije u Crnoj Gori su bile napad na predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i rušenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Pokojni mitropolit MCP Amfilohije nije štedio Vučića. On ga je prokleo 2014, mene 2001, a Đukanovića u vrijeme litija 2020. Politički kontekst svega što se u Crnoj Gori dešavalo je bilo vaskrsnuće srpstva. Kosovo je postao politički lajtmotiv – rekao je Jovanović.

Medojević je negirao Jovanovićeve riječi, navodeći da su crkveni velikodostojnici bili protiv da se pominje bilo kakva politika.

– Ali mi smo započeli priču protestima i pobunom u parlamentu. Mi smo bili u parlamentu pohapšeni bez skidanja imuniteta, sljedeći dan su naši aktivisti krenuli u prve blokade ulica, a poslije dva-tri dana su krenule litije. I sve je to dovelo do političkog epiloga da je Milo pao – dodao je Medojević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije