Connect with us

Region

MESIĆ PONOVO KRITIKOVAO SRBIJU: “Čist istorijski falsifikat”

Published

on

Nekadašnji predsjednik Hrvatske i posljednji predsjedavajući Predsjedništva SFRJ uoči raspada bivše države Stjepan Mesić iznio je niz kritika za Samit nesvrstanih

On je potom konstatovao da je “Hrvatska morala imati aktivniju ulogu u Pokretu nesvrstanih, uprkos članstvu u NATO i EU” i jasnoj integraciji u zemlje sa zapadnim sistemima vrijednosti.

“Žao mi je što Hrvatska na planu saradnje s Pokretom nesvrstanih nije učinila gotovo pa ništa, kao da uvijek postoji strah aktualne vlasti da bi se taj potez protumačio kao želja za povratkom Jugoslavije”, kaže Mesić i dodaje da je ta država mrtva i više ne može da postoji.

U izjavi za hrvatski T-portal, Mesić ističe činjenicu da je Josip Broz Tito kao glavni organizator i osnivač Pokreta nesvrstanih time izgradio snažnu političku poziciju i postao jedan od najvećih svjetskih državnika i tvrdi da ime nekada doživotnog predsjednika SFRJ nije, kako kaže, nijednom spomenuto upravo na 60-godišnjicu prvog sastanka, što je, smatra, “čist istorijski falsifikat”.

Napominje da je u medijima zabilježen deo Vučićevog govora u kojemu današnju Srbiju predstavlja kao “pravnog nasljednika Jugoslavije”, što je, navodi, apsolutno pogrešno.

“Osnivač Pokreta nesvrstanih bila je Jugoslavija, a njeni su nasljednici svi konstitutivni elementi države, ni manje ni više”, kaže Mesić.

Navodi da bi Pokret nesvrstanih mogao ponovo da odigra pozitivnu ulogu i doprinese smirivanju tenzija ukoliko bi zemlje bile koordinirane.

Mnogo, kaže, zavisi od države koja preuzima štafetnu palicu – Azerbejdžana.

“Poruke sa sastanka u Beogradu svakako ne idu u tom smjeru – zapravo, ukoliko su već zanemarili Titovu ulogu, tamo nismo čuli nijednu poruku vrijednu pažnje”, smatra Mesić, koji kaže da ga je neprijatno iznenadilo to da na beogradski samit nije pozvan bivši jugoslovenski ministar spoljnih poslova Budimir Lončar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije