Connect with us

Region

NAKON 30 GODINA: Dvojica bivših srpskih specijalaca prijavljena za ubistvo ruskih novinara 1991.

Published

on

Ruski novinari se i dalje zvanično vode kao nestali

Dvojica specijalaca nedostupnih hrvatskom pravosuđu prijavljeni su za ratni zločin zbog ubistva ruskih novinara, Genadija Demjanovića Kurinoja (1950.) i Viktora Vladimirovića Nogina (1948.) 1. septembra 1991. kod Hrvatske Kostajnice.

HINA neslužbeno saznaje da su osumnjičeni počinioci ratnog zločina Ilija Čizmić i Zdravko Matijašević – Žabac.

Tri decenije nakon ubistva sisačko-moslavačka policija izvijestila je da je podnijela prijavu zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu za ratni zločin protiv civila.

Policija je utvrdila da su srpski teritorijalci tada zaposjeli položaj Teritorijalne obrane Kostajnica, koji se nalazio stotinjak metara od ceste Hrvatska Kostajnica – Petrinja, među kojima su bila i dvojica osumnjičenih, tada 26-godišnjak i 33-godišnjak kao pomoćnik komandira za pozadinu.

Pucali na vozilo u kojem su bili novinari

U trenutku kad je iz smjera Hrvatske Kostajnice naišlo vozilo s diplomatskim oznakama, navedena grupa je otvorila vatru iz pješačkog naoružanja na vozilo koje se zbog pucnjave zaustavilo. U vozilu su se nalazili tada 41-godišnji i 43-godišnji ruski novinari, u civilnoj odjeći, koji su toga dana bili na zadatku na području ratnog sukoba.

Nakon što se vozilo zaustavilo, pripadnici navedene jedinice specijalne policije utvrdili su da su osobe u vozilu ranjene, ali još uvijek žive. Među prvima je došao osumnjičeni 26-godišnjak i od ranjenih novinara uzeo lične isprave, između ostalog pasoše i novinarske iskaznice te hicima iz pištolja usmrtio obojicu ranjenih novinara.

Ubistvu je svjedočila većina pripadnika grupe specijalne jedinice, među kojima i osumnjičeni koji je bio komandir na terenu. Iako je bio dužan spriječiti ubistvo, on nije preduzeo ništa, već je učinio više radnji u cilju prikrivanja i zataškavanja okolnosti ovog kaznenog djela, kažu u policiji.

Zapalili automobil

Između ostalog ostalim, uzeli su im novinarsku opremu, zapalili automobil i kasnije odvezli izgorjelu olupinu zajedno s posmrtnim ostacima ubijenih uz korito rijeke Sunje u mjestu Donji Kukuruzari. Olupina automobila je 1992. pronađena, dok posmrtni ostaci ubijenih novinara do danas nisu pronađeni, pa se i dalje vode kao nestale osobe.

Dvojica osumnjičenih su nedostupni hrvatskim institucijama.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije