Povežite se sa nama

Region

Patrijarh Porfirije o jučerašnjim sukobima: Apelujem da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo, ne možemo jedni bez drugih

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Juče sam sa tugom pratio, kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi. Na samom ulasku u božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu.” kazao je patrijarh Porfirije.

“Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba; ni ko je kriv, a ko je nevin. Oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svijetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dijele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju. Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva.”

Patrijarh je kazao da se moli Bogu da u danima božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumijevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti.

“Period posta, u koji smo zakoračili nas podsjeća i poziva na neophodni mir. Međutim, moramo znati da se istinski mir ne može postići bez pomirenja i mira sa Bogom, to jest, bez truda da, koliko god je moguće živimo u skladu sa Hristovim, jevanđelskim sistemom vrednosti, koje su sažete u tajni dvojedine ljubavi, prema Bogu i prema bližnjem, što znači prema svakom čoveku. Moramo znati da nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire.”

U tom smislu, kako navodi, mir sa Bogom istovremeno i bezuslovno podrazumijeva ograničavanje svoga egoizma, samoljublja, sebičnosti, netrpeljivosti, isključivosti, jednom riječju ograničavanje svoje pojedinačne volje, i pružanje prava i prostora drugome da izražavajući svoju slobodu i svoje darove i sposobnosti, na miran, civilizovan i demokratski način doprinese dobru po svim pitanjima od opšteg značaja, kako za sadašnjost tako i za budućnost naroda i države.

“Sa ovih nekoliko misli želim srećan i blagosloven božićni post, koji nas vodi miru koji jeste Hristos među nama.” pozdravio je patrijarh Porfirije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije