Povežite se sa nama

Region

PERPARIM KRYEZIU: Priština nije obaviještena da se nastavlja dijalog

Objavljeno

-

Aleksandar Vučić i Žozep Borelj Foto:EPA-EFE/Virginia Mayo
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nakon što je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjsednost, Žozep Borelj danas najavio da će do nastavka dijaloga između Beograda i Prištine doći 11. maja, iz Prištine stiže reakcija. Kosovska vlada o tome nije obavještena i nije dobila poziv, oglasio se večeras portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu (Perparim Kryeziu).

„Kancelarija premijera nije dobila nijedan poziv ili obavještenje za sastanak Kosova i Srbije 11. maja. Možda je ovo bila ideja ili čak dogovor sa Beogradom, ali ne i sa nama“, napisao je Krueziu na Fejsbuku.

Kaže da „datumi, mjesta i dnevni red sastanaka“ imaju smisla u slučaju da postoji dogovor, „a ne kada se jednostrano nameću“, prenosi Kossev.

Krueziu je potvrdio da kosovski premijer Aljbin Kurti, sjutra putuje u Brisel, navevši da će sa njim otići i potpredsjednik premijera Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi) i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala – Švarc (Donika Gërvalla-Schwarz).

Prištinska delegacija će tokom dvodnevne posjjete imati više bilateralnih sastanka sa predstavnicima evropskih institucija i šefom belgijske vlade.

Sa dolaskom prištinske delegacije u Brisel, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, napušta prijestonicu EU.

On je juče i danas prisustvovao seriji sastanaka sa predstavnicima Evropske unije sa kojima je razgovarao o putu Srbije ka EU, ali i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Nakon najave da će 11. maja doći do nastavka dijaloga, Vučić je poručio da srpska delegacija dolazi u dobroj vjeri i da se nada da će naići na otvorena vrata za razgovore o „važnim rešenjima, pre svega očuvanju stabilnosti i mira, zatim i kompromisnim rešenjima – za dugotrajni mir na Balkanu“.

Za srpsku delegaciju je važno da vidi zahtjeve Albanaca, kazao je Vučić, ali i dodao da Srbija nema nikakve zahtjeve, osim jednog i „normalnog – da bude ispunjeno sve što smo dogovorili“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije