Povežite se sa nama

Region

Plenković: Hrvatska će odlučno reagovati ako bude ugrožen identitet Hrvata u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hrvatska će svaki put odlučno reagovati ako se bude ugrožavao identitet Hrvata u Crnoj Gori ili njihova sigurnost, kao i to da hrvatska Vlada ima trajnu obvezu misliti o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gor, saopštio je premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je juče primio predstavnike Hrvata u Crnoj Gori, predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića i predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimira Dekovića.

Kako su saopštili iz Hrvatske građanske inicijative (HGI), na sastanku su učestvovali i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić i državni sekretar u Središnjem državnom Kabinetu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Plenković se, kako su naveli zahvalio je Dekoviću i Vuksanoviću na svemu što rade kako bi se očuvao položaj i identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, a koja snažno doprinosi i kvalitetnim odnosima dvije države.

Iz HGI su kazali kako su Vuksanović i Deković izrazili zadovoljstvo čvrstim vezama s državnim vrhom Republike Hrvatske i intenzivnom i redovnom komunikacijom s predstavnicima Vlade, kao i saradnji na zajedničkim projektima koji su od interesa za status hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

“U tom smislu razgovaralo se o projektima koji se provode kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a koji su posebice važni za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta hrvatske zajednice u Crnoj Gori”, dodaje se.

Deković i Vuksanović su premijeru Plenkoviću prenijeli informacije o aktualnoj političkoj situaciji, kao i brojnim aktivnostima koje zajednica provodi na jačanju položaja Hrvata i njihovog političkog života u Crnoj Gori, posebice nakon prošlih parlamentarnih izbora i promjena koje su se desile.

Na sastanku se, kako su saopštili, govorilo i o Domu kulture u Donjoj Lastvi, koji je značajno mjesto za kulturni i društveni život hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj, a i šire.

“Hrvatska je spremna pomoći u širenju njegovih kapaciteta i postizanju trajnog rješenja njegovog imovinskopravnog statusa. Hrvatska će nastaviti pomagati rad Radio Dux stanice, čiji hrvatski manjinski program ima osobitu važnost za očuvanje, rad i povezanost hrvatske zajednice u Crnoj Gori”, poručili su iz hrvatske Vlade.

Na koncu sastanka, koji je trajao skoro dva sata, Adrijan Vuksanović je poklonio Plenkoviću Lekcionar iz 1166. godine, koji je HNV tiskalo prošle godine.

Premijer Plenković je dao upute najbližim suradnicima da se dogovori sa susreta konkretiziraju i da se odmah krene u realizaciju.

Sastanak čelnika hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske je pokazatelj da Hrvatska ne samo što vodi računa o Hrvatima izvan njenih granica, već i cijeni zalaganje i nastojanje onih koji čuvaju, brane i njeguju hrvatski identitet.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije