Connect with us

Region

PREDSJEDNICA: Osmani prenijela Stoltenbergu namjeru Kosova da postane član NATO

Published

on

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani i šefica diplomatije Donika Gervala sastale su se danas sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenijele da je osnovni cilj Kosova da što prije postane punopravni član NATO.

Saopšteno je da je Osmani istakla da je članstvo Kosova u NATO važno zbog osiguranje mira u regionu, ali i za promociju i zaštitu zajedničkih vrijednosti.

Ona je naglasila i posvećenost Kosova da otvori novo poglavlje saradnje sa NATO-om, što znači uključivanje Kosova u „Partnerstvo za mir“.

Prema njenim riječima, Kosovske bezbjednosne snage su profesionalne snage, pripremljene u skladu sa standardima NATO, koje će omogućiti Kosovu da postane aktivna snaga u okviru regionalne i globalne bezbjednosti.

– Ponosni smo što naši vojnici zajedno s vojnicima Oružanih snaga SAD učestvuju u zajedničkoj vojnoj misiji u Kuvajtu. Ova misija, prva takve vrste za Kosovo, dokaz je naše spremnosti da doprinesemo globalnom miru i bezbjednosti – navela je Osmani, prenose kosovski mediji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zahvalio je Kosovu na pružanju privremenog skloništa avganistanskim izbjeglicama koje sarađuju sa NATO i pohvalio njegovu akciju kao primjer saradnje i koordinacije sa saveznicima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije