Povežite se sa nama

Region

SASTANAK 15.NOVEMBRA: Ministri inostranih poslova Evropske unije raspravljaće o sankcijama protiv Dodika

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zvaničnici Evropske unije na ovaj način trebali bi povući konkretan potez protiv Dodika i njegovih najbližih saradnika, a zbog krize u našoj zemlji te otvorenog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Ministri vanjskih poslova Evropske unije, odnosno Vijeće za vanjske poslove (FAC), na sastanku koji je zakazan za 15. i 16. novembar ove godine trebali bi raspravljati o sankcijama protiv Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH.

Zvaničnici Evropske unije na ovaj način trebali bi povući konkretan potez protiv Dodika i njegovih najbližih saradnika, a zbog krize u našoj zemlji te otvorenog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Inače, procedure su takve da Vijeće za vanjske poslove EU neće odmah donijeti odluku o sankcijama protiv Dodika, ali će otpočeti pregovore za donošenje konkretne odluke.

U posljednje vrijeme Sjedinjene Američke Države i Evropska unija sve glasnije govore o sankcijama.

Posjeta Orbana

Iako Dodik i njegova politika imaju određenu podršku pojedinih članica evropskog bloka, Unija se sprema da kazni otvoreno i sve češće kršenje Dejtonskog sporazuma.

Kako se može čuti u krugovima u Briselu, današnja posjeta premijera Mađarske Viktora Orbana Banja Luci nije nikakva podrška Dodiku. Naprotiv, sama činjenica da se Orban pred dolazak u Banju Luku prvo susreo sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, a koga Dodik ne priznaje, govori u prilog tome da Orban ne zastupa istu politiku sa liderom SNSD-a.

Tokom sastanka u Briselu, članovi Vijeća za vanjske poslove EU sastaće se i sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a, a tema je odnos Unije sa Rusijom i Kinom.

Sa Evropskom unijom u saradnji sa SAD razmišlja o sve snažnijem angažmanu u toj zemlji, govori i činjenica da u BiH stiže i američki specijalni izaslanik Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

Slabljenje institucija

Pred polazak u BiH Eskobar je jasno kazao da rata neće biti, a posebno je prozvao Dodika.

“Što se tiče oslabljenih centralnih institucija, razlog je korupcija. Ono što Dodik radi je da želi zaštititi svoju moć i svoj novac. Tražim od ljudi da ne nasjedaju na to”, poručio je Eskobar.

Ipak, eventualne sankcije Miloradu Dodiku i njegovim najbližim saradnicima ne mogu se očekivati preko noći prvenstveno zbog komplikovanih procedura u Evropskoj uniji. Međutim, najvažnije je da su procedure započele.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije