Povežite se sa nama

Region

ŠMIT PORUČIO: Dodik prekoračio liniju retoričkog potpirivanja vatre

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit rekao je da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “prekoračio liniju retoričkog potpirivanja vatre, poništavajući odluke visokog predstavnika i ne priznajući Ustavni sud BiH”

On je u intervjuu za njemački “Ziddojče cajtung” objasnio da je njegova obaveza da obezbijedi civilno sprovođenje Dejtonskog sporazuma, kao što stoji u Aneksu 10.

“Moj zadatak je da pritiskom i ukazivanjem to promijenim. Ako ne dođe do promjene ovakve politike, međunarodna zajednica mora da djeluje prije nego što dođe do raspada BiH”, poručio je Šmit.

Naveo je da su mu na raspolaganju Bonska ovlašćenja koja uključuju i smjenu političara koji krše Dejton, ali, dodao je, “iz najubojitijeg topa ne smijemo da pucamo sve dok postoje druga sredstva”, prenosi Klix.

Ocijenio je i da je “greška vjerovati da na Zapadnom Balkanu ništa ne ide bez eksplozije i dima”.

Upitan da li je EU pogriješila što Dodiku nije uvela sankcije kao SAD jer se tome protivila Španija, Šmit je rekao da je srećan što je bivši njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pokrenuo tu raspravu, a Analena Berbok je nastavila.

“Postoje druge članice EU koje to podržavaju. Optimista sam i mislim da će EU naći načina kako da utiče na Dodika”, naglasio je Šmit.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije