Povežite se sa nama

Region

SRBIJA: Protesti se nastavljaju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Za sada, u blokadi će učestvovati: Beograd, Niš, Novi Sad, Užice, Požarevac, Topola, Kragujevac, Smederevo, Šabac, Zemun, Pančevo, Lazarevac, Aranđelovac, Čačak, Šid, Prokuplje, Boljevac, Priboj, Nova varoš, Subotica, Gornji Milanovac, Kladovo, Kragujevac, Bačka palanka, Valjevo, Sombor, Veliko gradište, Vlasotince, Vršac, Požarevac, Stara Pazova, Aleksinac, Sremska Mitrovica… Protest će podržati i dijaspora u Berlinu, Minhenu, Pragu, Njujorku i ispred sjedišta Rio Tinta u Londonu

“Ekološki ustanak zajedno sa preko 40 inicijativa, pokreta i aktivista na sastanku donio je odluku da poziva sve građane da izađu na proteste i blokade koji će biti organizovani širom Srbije u subotu, 11. decembra, od 14 časova. Povlačenje predatorskih zakona jeste dobar znak, ali daleko je od pobjede”, navodi se u saopšenju Ekološkog ustanka.

U saopštenju Ekološkog ustanka, čiju sadržinu prenosimo u cjelosti, dalje se navodi:

“Naš ultimativni zahtjev koji smo proklamovali i javno ponovili na septembarskom protestu jeste da se briše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim djelovima Srbije. Svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom koje su potpisale bilo bivša, bilo aktuelna vlast, moraju se dati na uvid građanima i poništiti po hitnom postupku.

Veliku podršku dajemo zvaničnoj inicijativi građana Loznice koju je potpisalo više od 5.400 građana Loznice, čime se traži brisanje rudnika iz prostornog plana Loznice, tačnije Gornjih Nedeljica.

Na našem protestu ispred RTS-a je takođe zatraženo da se ukine nezakonita propaganda Rio Tinto kompanije, jer obmanjuje javnost, i da se javni servisi i frekvencije pod hitno otvore za naše stručnjake i naučnike koji bi konačno objasnili svu opasnost koja nam se sprema.

Ponavljamo poziv policiji da mirno i zakonito obezbjeđuje naše skupove, da ne vrši bilo kakav vid represije i zastrašivanja, ali i da poništi nelegalne prekršajne prijave ka građanima, jer nisu legitimisani. Takođe, očekujemo da sumanuti bagerista i batinaši iz Šapca budu privedeni pravdi. Oni su svi identifikovani i protiv njih je predata krivična prijava prije deset dana, te apelujemo na tužilaštvo da hitno pokrene postupak.

Za sada, u blokadi će učestvovati: Beograd, Niš, Novi Sad, Užice, Požarevac, Topola, Kragujevac, Smederevo, Šabac, Zemun, Pančevo, Lazarevac, Aranđelovac, Čačak, Šid, Prokuplje, Boljevac, Priboj, Nova varoš, Subotica, Gornji Milanovac, Kladovo, Kragujevac, Bačka palanka, Valjevo, Sombor, Veliko gradište, Vlasotince, Vršac, Požarevac, Stara Pazova, Aleksinac, Sremska Mitrovica… Protest će podržati i dijaspora u Berlinu, Minhenu, Pragu, Njujorku i ispred sjedišta Rio Tinta u Londonu.

Zato pozvamo sve da složniji nego ikad izađemo na blokadu i nastavimo zajedničku borbu za našu zemlju, naše vode, naš vazduh i dostojanstvo svih ljudi.

U petak u 12h, na Trgu Republike biće održana konferencija za novinare sa detaljnijim planom blokada i protesta”, zaključuje se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije