Connect with us

Region

SRPSKI MINISTAR IZNIO FRAPANTAN PODATAK: Prošle godine preminulo 53 hiljade ljudi, nestao je grad veličine Šapca

Published

on

U decembru u Srbiji preminuo 17 hiljada ljudi / Foto: printscreen

U 2020. godini Srbija je izgubila više od 53.000 ljudi, najvećim dijelom zbog korone, kaže ministar za brigu o porodici i demografiji te zemlje Ratko Dmitrović.

Njega je ugostila TV Prva, u Jutarnjem programu, kada je iznio podatak da je samo u decembru preminulo oko 17.000 građana.

“Nestao je grad veličine Šapca, nije izgledalo tako prije dva-tri meseca, ali je u decembru došlo do strahovitog skoka broja umrlih. I to je porast u odnosu na 2019. godinu za 15 procenata”, rekao je Dmitrović.

Upitan šta je najveći problem sa kojim se suočava njegovo ministarstvo, Dmitrović je kazao da je to odluka mladih da nemaju troje djece, već jedno.

Prema njegovim rečima, povećanje dječijeg dodatka bilo bi značajno, ali kako kaže, to nije rješenje problema, jer da jeste, kako kaže, Norveška bi imala stopu fertiliteta 5, a ima 1,70.

On je naglasio da rješenje ne može da se nađe preko noći, ali da mogu da se naprave pomaci određenim mjerama, kao iz 2018. godine kada je, kako kaže, stopa fertiliteta za godinu i po sa 1,48 odsto porasla na 1,52.

”To nije ogromno, ali je solidan pomak”, rekao je Dmitrović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije