Povežite se sa nama

Region

SUD OSLOBODIO ČETNIKE: ‘Ovo je skandalozna presuda, pjevali su ‘opet će teći krvava Drina‘ i pozivali na novi rat!‘

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sud je procijenio kako tužilac nije dokazao da su pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta širili međunacionalnu mržnju

Trojica pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta iz BiH u četvrtak su oslobođena optužbi za širenje međunacionalne mržnje jer je Sud BiH ocijenio kako državno tulaštvo nije uspjelo dokazati navode iz tužbe kojom ih je teretilo za to krivično djelo.

Dušan SladojevićSlavko Aleksić i Risto Lečić bili su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje jer su u Višegradu u istočnoj Bosni 2019. godine organizovali okupljanje pripadnika četničkih pokreta iz BiH i Srbije.

Tamo su se okupili kako bi veličali četnički pokret i zločine koje su počinili njegovi pripadnici tokom Drugog svjetskog rata.

Procjena je suda kako tužilac nije dokazao da su oni tim činom i porukama koje su poslali širili međunacionalnu mržnju.

Optuženi nisu ni došli na izricanje presude, a predsjednica udruženja “Žena – žrtva rata” iz Višegrada Bakira Hasečić oslobađajuću je presudu opisala kao “groznu i skandaloznu”, ustvrdivši kako je time sud stao u odbranu četnika.

“Pjevali su ‘opet teći krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina’. Sve govori da oni ponovo pozivaju na rat, na genocid! Na, žalost, postupajući sudija ih je oslobodio odgovornosti”, kazala je Hasečić novinarima nakon izricanja presude dodajući kako očekuje da ona bude promijenjena u žalbenom postupku.

Ravnogorski četnički pokret uredno je registrovan kao nevladino udruženje u Ministarstvu pravosuđa Republike Srpske, prenosi Jutarnji.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije