Povežite se sa nama

Region

TENZIJE U BEOGRADU: Skup podrške Aidi Ćorović, aktivisti krenuli ka muralu Mladiću

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Aida Ćorović ranije danas privedena jer je jajima gađala mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu

Desničari skoji skandiraju Ratku Mladiću pojavili su se na Vračaru nedaleko od grupe aktivista koje je zaustavila policija, a koji su večeras krenuli prema muralu Ratka Mladića.

Kako javlja N1, radi se o manjoj grupi desničara, uglavnom mlađih momaka. Kažu da su se tu okupili da bi ispoštovali lik i djelo Ratka Mladića i „iskazali mu zahvalnost“, a na konstataciju novinara N1 da se radi o osuđeniku za ratne zločine, jedan od okupljenih je rekao da oni ne priznaju Haški tribunal.

Dvije grupe su razdvojene policijom i verbalno se prepucavaju. Između njih nema nikakvog kontakta, policija zbija kordon, javlja reporter N1.

Grupa građana koja je krenula ka muralu i protivi se tome što nije prekrečen, uzvikuje im „fašisti“.

Ranije večeras, ispred Doma sindikata u Beogradu okupili su se aktivisti, građani, predstavnici NVO, ali i opozicionih političkih stranaka u znak podrške aktivistkinji Aidi Ćorović, koja je ranije danas privedena jer je jajima gađala mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici na Vračaru.

„Ne želimo da živimo u ovakvom društvu, u kom je svaki oblik bestijalnosti, sociopatologije i fašizma i nasilja upodobljen, gdje su obični građani žrtve politika. Na kraju se mi tučemo, građani, zbog političara, zbog njihovih interesa i patoloških poriva koje imaju, a sada se baš namjestilo da ih sve ispolje“, rekao je Marko Oljača, aktivista.

Aida Ćorović je nešto prije 19h puštena i priključila se skupu.

Za N1 je kazala da je ”ova bruka večeras lice režima Aleksandra Vučića”.

,,Mogao je da se vidi strah tih policajaca, mi smo taoci jednog nenormalnog bolesnog režima”, kazala Ćorovićeva i navela da joj se policajci uopšte nisu predstavili, već su samo počeli da je vuku i da je mislila da se radi o navijačima koji će je odvući negdje i pretući.

,,To je bio simbolički čin, znamo da mural neće biti oštećen (jajima)“, navela je za Dnevnik N1.

Navodi da je u čitavoj situaciji imala u glavi i mlade u Novom Pazaru i nenormalna navijanja kad dođu timovi iz Novog Pazara – tu spiralu mržnje i nacionalizma.

„Sve vrijeme imam osjećaj da sam se vratila u 1990. i 1991. Da li je moguće da ovo društvo, posle 30 godina, nije iskoračilo nego imamo isti vrijednosni sistem“, navodi Ćorovićeva. Sa njom je danas privedena i umjetnica Jelena Jaćimović.

Okupljeni su potom krenuli u protestnu šetnju ka muralu Ratka Mladića koji se nalazi na uglu Njegoševe ulice i Alekse Nenadovića, ali ih je blokirao kordon policije, javlja N1.

Aktivisti su se, kako navode, kretali bez blokade saobraćaja, trotoarom.

foto: N1
foto: N1

Na konstataciju da je policija zabranila okupljanje kod murala, aktivista Marko Oljača kaže da po zakonu građani Srbije imaju pravo na spontana okupljanja, da su javni skupovi Ustavom zagarantovano pravo i da ne idu tamo da bi se tukli i pravili nered.

Aktivisti su ispisali na papiru „mural mora pasti“.

foto: N1

Reporterka N1 javila je da na skupu ima i pripadnika policije u civilu, da je kod Doma sindikata vidjela jedan policijski kombi, ali i opozicione političare, predstavnike Skupštine slobodne Srbije, DS, Nove stranke… Dodaje da se čuju i pištaljke.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije