Povežite se sa nama

Region

U BEOGRADU JOŠ IMA ANTIFAŠISTA: Evo kako izgleda mural posvećen zlikovcu Mladiću

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Njegoševoj ulici uništen je mural posvećen Ratku Mladiću.

Iza uništavanja murala, kako saznaje Nova.rs, stoji predstavnik Socijaldemokratske partije Srbije Đorđo Žujović.

Na mural ratnom zločincu bačena je kofa kreča.

Žujović je za portal Nova.rs objasnio zašto je to učinio.

“Mural sa likom Mladića predstavlja ljagu na obrazu svakog građanina Srbije, bez obzira kom narodu pripadao, koje je vjere ili političke orijentacije. Svi oni koji se trude da brane taj mural čine medveđu uslugu svima nama”, rekao je Žujović.

Istakao je da njegov potez predstavlja civilizacijski čin.

“Ovo što sam uradio smatram normalnim, ljudskim činom. Pružam podršku svakome ko svojim aktivnostima pokazuje da mu je ipak stalo do borbe za normalno društvo”.

On je kazao da je na licu mjesta zatekao “čuvara” murala.

“Meni su novinari rekli da je on iz Levijatana… Došlo je do verbalnog sukoba, pokušao je da mi se unese u lice. Poslije se pomjerio metar, kako bi telefonirao. Kad sam uradio to što sam uradio, on je rekao je da će me pronaći, da zna ko sam ja.. Nisam mogao da vidim ko je on, jer mu je lice bili gotovo cijelo prekriveno”, rekao je Žujović za portal Nova.rs.

Mural sa likom Mladića, haškog osuđenika i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osvanuo je nedavno na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe, na Vračaru u Beogradu.

Dan kasnije, nepoznata osoba docrtala je na Mladićevim rukama krv, aludirajući na zločine koji su počinjeni za vrijeme sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH).

Predstavnici nevladinih organizacija htjeli su da uklone mural posvećen Mladiću, za šta, prenosi BBC, postoji i dozvola komunalne policije, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova ocijenilo da bi takva akcija moglo da dovede do narušavanja javnog reda i mira.

Mladić, vojni komandant snaga bosanskih Srba u ratu protiv vojski bosanskih Hrvata i Bošnjaka od 1992. do 1995, proglašen je krivim za genocid u Srebrenici i ratne zločine.

U utorak popodne, aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su pošto su jajima gađale mural, a puštene su posle nekoliko sati.

Grupa aktivista i građana okupila se potom u centru Beograda, na Trgu Nikole Pašića na skupu podrške odakle su se svi uputili na Vračar.

Inicijativa mladih za ljudska prava planirala je za danas uklanjanje grafita Mladiću na Vračaru, ali je policija taj skup zabranila.

Iz MUP-a Srbije je saopštilo da policija ne štiti mural, već javni red i mir i da kontroliše sprovođenje zabrane okupljanja.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije