Povežite se sa nama

Region

UČESNICI PROTESTA TRAŽE: Vučić do Božića da otjera Rio Tinto iz Srbije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Protest na poziv pokreta Ekološki ustanak završen je ispred Vlade Srbije danas oko 15 časova a sa skupa je upućen “ultimatum” predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da do Božića, 7. januara, kompaniji Rio Tinto kaže “marš iz Srbije”

Organizatori protesta su najavili da će u suprotnom, Vučić “imati opštu mobilizaciju širom Srbije”.

Jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je sa ovog skupa uvođenje moratorijima na iskopavanje litijuma u Srbiji, povlačenje prijava i sudskih procesa protiv učesnika prethodnih blokada saobraćaja širom zemlje i procesuiranje “onih koji su tukli građane” na tim skupovima.

On je poručio kompaniji Rio Tinto da im je “propao svaki euro” koji su uložili u Srbiji, a predsjedniku Vučiću da su građani “umorni” od njega i da je “vrijeme za rastanak”.

Prodekan Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić izjavio je da je nakon ukidanja Prostornog plana grada Loznice potrebno da Vlada Srbije ukine uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namjene za projekat “Jadar” o otvaranju rudnika litijuma.

Ristić je naglasio da je za njega, kao Srbina i građanina, najveći poraz to što se država saglasila sa sprovođenjem akcionog plana raseljavanja stanovništva koji sprovodi privatna rudarska multinacionalna kompanija.

“U sred našeg pravnog sistema, oni kucaju na vrata i govore ljudima da prodaju svoja imanja inače će biti eksproprisana”, rekao je on.

Učesnicima protesta kojih je bilo više od 1.000, obratila se i glumica Svetlana Bojković koja je kazala da se mora nastaviti s protestima protiv najavljenog projekta kompanije Rio Tinto jer su, kako je ocijenila, u pitanju “opstanak, život i zdravlje”.

“To se ne smije dirati. Prema tome: marš Rio Tinto”, rekla je Bojković.

Članica pravnog tima Ekološkog ustanka Danijela Nestorović pozvala je građane koji su dobili prekršajne i krivične prijave zbog učešća u blokadama saobraćaja da se obrate toj organizaciji kako bi im pružili besplatnu pravnu pomoć ili, ako tako žele, dobiju novac da plate kaznu.

Ona je naglasila da građani imaju pravo da se spontano okupe i “da kažu neprijatelju: ‘Marš iz Srbije'”.

Okupljenima su se obratili i advokat Aleksandar Mijailović, koji je zastupao Dragana Milovanovića Crnog i glavna i odgovorna urednica portala “Podrinske” Isidora Kovačević, koji su se zajedno sa jednim maloljetnikom našli na “potjernicama” izlijepljenim širom Šapca sa ispisom da se “traže” zarad “mirnog sna Šapčana”.

Mijailović je rekao da ga Srpska napredna stranka time nije zastrašila i da će odbraniti Milovanovića, a Kovačević je pozvala pravosuđe da radi svoj posao kako se tako nešto ne bi događalo i drugima.

Okupljenima se obratila i novinarka iz Sente Mina Delić, koja se tereti da je organizatorka protesta u tom mjestu i poručila građanima da se ne boje.

Protest je protekao bez incidenata i bez vidljivog prisustva uniformisanih policajaca a raskrsnica Nemanjine i Ulice kneza Miloša bila je blokirana za saobraćaj oko sat vremena.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije