Connect with us

Region

VLASI: Porfirija bolje ustoličiti u Beogradu

Published

on

Advokat s Kosova Azem Vlasi oglasio se povodom ceremonije uvođenja u tron patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji

On je poručio da ceremonija ne bi trebalo da se organizuje u Pećkoj patrijaršiji, već predlaže da to bude u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Vlasi ocjenjuje da je “Srpska pravoslavna crkva instrument vlasti u Srbiji, o čemu svjedoče i posljednja dešavanja u Crnoj Gori”, gdje je, kako kaže, od ustoličenja mitropolita Joanikija umjesto vjerske ceremonije napravljen politički događaj.

“S obzirom na političku ulogu koju igra SPC bolje bi bilo da se ta ceremonija obavi u Hramu Svetog Save u Beogradu nego na Kosovu, kao što je bilo mnogo bolje da se ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija obavila u hramu u Podgorici, nego na Cetinju. Dakle, nema razloga da bude zabrane od strane kosovske vlasti, ali to će podstaći i podići tenzije, a nikakvu pomiriteljsku ulogu neće imati”, zaključuje Vlasi za “Kosovo onlajn”.

Posljednji događaji u Crnoj Gori su, prema mišljenju Vlasija, izrazili velike podjele koje postoje u zemlji, a koje nijesu dobre ni za stabilnost same Crne Gore, a ni za odnose u susjedstvu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije