Connect with us

Region

VUČIĆ GUBI PODRŠKU: Na referendum koji je organizovao izašlo samo 29,6 odsto birača

Published

on

Građani su svoje pravo mogli ostvariti na nešto više od 8.000 biračkih mjesta

Referendum o promjeni Ustava Srbije završen je sinoć u 20 sati kada su zatvorena biračka mjesta. Na referendum je izašlo svega 29,6 odsto građana Srbije čime je Aleksandar Vučić doživio totalni debakl.

Za promjenu Ustava Republike Srbije glasalo je 57,4 odsto izašlih građana na referendum, rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov, koji je saopštio da su na referendumu zabilježene nepravilnosti.

Kako je istakao, na listiću je NE zaokružilo 41,6 odsto građana, što je nešto viši procenat onih koji su glasali protiv promjene Ustava u odnosu na podatke koje je iznio Aleksandar Vučić, predsjednik Srpske napredne stranke i Srbije.

Kako je Vučić rekao, za promjenu Ustava je bilo 60,4 odsto građana, dok je protiv bilo 39,5.

U Srbiji su u 20 sati zatvorena glasačka mjesta na kojima su se građani Srbije izjašnjavali na referendumu o promjeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana koji su bili upisani na nešto više od 8.000 biračkih mjesta. Građani su se na pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promjeni Ustava Republike Srbije“ izjašnjavali zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“. Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspio.

Aleksandar Vučić (Foto: RTS)

„Čestitam građanima Srbije, čestitam svima koji su glasali i za ‘da’ i za ‘ne’, to je bilo njihovo demokratsko opredjeljenje. Zadovoljan sam kako je sve izgledalo. Srbija je poslala pozitivnu sliku u svijet i vjerujem da ćemo uspjeti u narednom periodu da uradimo nešto po pitanju suštniski nezavisnog sudstva. Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju“, kazao je sinoć Vučić.

Beograd rekao NE Vučiću i promjeni Ustava

I prije referenduma je bilo poznato da Beograđani nisu naklonjeni Aleksandru Vučiću, a nakon njega je to samo potvrđeno. Jer, stanovnici glavnog grada su bili protiv izmjene Ustava Republike Srbije i jasno stavili do znanja da naprednjaci gube podršku.

Bili su Beograđani protiv promjene Ustava u gotovo svim opštinama, osim u Barajevu, gdje je većina izašlih glasala DA. Ovo je samo još jedan pokazatelj da je Beograd uveliko protiv Vučića i vlasti Srpske napredne stranke, što je samo potvrđeno na predizbornom referendumu, prenosi Direktno.rs.

Kako je vlast pokušala da lažira referendum

Vladajući režim je po oprobanom receptu pokušao da prekroji volju građana na referendumu o promjeni Ustava. Građani su snimili situacije u kojima kontrolori vrše mahinacije na biračkim mjestima.

Na društvenim mrežama su tako osvanuli snimci koji dokazuju pokušaj mahinacija. Na prvom snimku jedan od građana je pronašao da je na biračkom spisku njegov brat glasao na referendumu, iako je u Rusiji. Kada je pitao kontrolorku ko je glasao umjesto njegovo brata, ona je histerično odgovorila, pokušavajući da ga spriječi da snimi spisak, a na kraju je istakla da je “možda u pitanju neka greška”.

Na drugom snimku koji je objavio pokret Jedan od pet miliona, kontrolor je uhvaćen kako, nakon zatvaranja biračkog mjesta, fotografiše birački spisak i šalje fotografije nekome. Pomenuti kontrolor je non-stop ponavljao kako nije nikome poslao spisak, kao i da ga nije fotografisao, iako fotografije sa lica mjesta govore suprotno.

Ove scene sa biračkih mjesta tokom referenduma o promjeni Ustava samo su još jedan dokaz da vladajuća struktura na sve načine pokušava da prekroji volju građana, pa se iste situacije mogu očekivati i na izborima 3. aprila, prenosi Direktno.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije