Connect with us

Region

Vučić: Nestajemo kao nacija, potrebne hitne mjere države

Published

on

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti iz zgrade Predsjedništva Srbije

Predsjednik je počeo obraćanje pričajući o demografskim merama.

“Ono što smo dogovarali sa ministrom (Ratkom) Dmitrovićem i cijelom vladom, a imajući u vidu činjenicu da nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, podaci govore da nam za reprodukciju treba 2,15”, rekao je Vučić u obraćanju.

“To je veoma složen problem. O tome razmišljate decenijama. Bez obzira što je usvojen budžet, od 1. januara, za svako prvorođeno dijete država će uplaćivati 300.000 dinara. Svi u Srbiji će primati defakto više od 4.000 eura. Želimo da podstaknemo na rađanje”, kazao je on.

Što se tiče drugog i trećeg djeteta, biće značajno uvećanje, posebno za drugo dijete…

“Te mjere će biti drastično povećane u finansijskom i svakom drugom smislu. Mjere za prvorođeno dijete su nam bile promptne, posebno za siromašne. Mjere za drugo dijete biće poznate za petnaestak dana. Izmjenom Zakona o porodici posebno će biti regulisano pitanje studentkinja i studenata koji žele da ostvare svoje roditeljske potrebe”, kazao je predsjednik Srbije.

On je izjavio da se uvode mjere kako bi se stimulisalo rađanje kod studenata. Ukoliko žena zatrudni, za nju neće važiti ispitni rokovi, kao ni za muškarce. On je istakao da će biti uvedeni rokovi da ti studenti završe fakultet do 26. godine, odnosno Medicinski fakultet do 28. godine, i da će se voditi kao da su završili u roku.

“Dve mjere – 300.000 dinara i za studente, to ćemo uraditi u narednih mjesec dana”, objasnio je on.

“Samo mjera za prvorođeno dijete, povećanje je 5,7 milijardi dinara više samo za to”, naveo je predsjednik.

Kako je istakao, najvažnija mjera tiče se majke, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe, a to su stanovi i pomoć koje će država bespovratno da dâ bračnim parovima, gdje će pravo svojine ići na majku.

“Time želimo da motivišemo mlade da ranije izađu iz kuća i roditeljskih stanova, jer su nam tako mali izgledi da zasnujemo porodicu. To će podstaći stambenu izgradnju, ali i parove koji žele da se ostvare kao roditelji. To je 20.000 eura poklona od države”, istakao je Vučić.

1 Comment

1 Komentar

  1. Čile

    26.11.2021. at 10:51

    Promijenite politiku vašu bolesnu pa vam neće niko bježati iz zemlje. Sve ste napredno i normalno išćerali, pa vam preostaju provincijalci gladni para i funkcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije