Povežite se sa nama

Region

ZABRINUTI ZBOG SRBIJE: Kongres SAD „prijavio“ Vučića Bajdenu zbog korupcije, Pinka i Telekoma

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sedmorica kongresmena SAD uputili su pismo predsjedniku države Džozefu Bajdenu sa zahtjevom da se ta država aktivnije angažuje u suzbijanju korupcije u Srbiji, sprečavanju gušenja slobode medija i organizovanju slobodnih i fer izbora, piše Nova.rs.

U pismu se, između ostalog, navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić produbio korupciju, da je vlast omogućila ogroman profit televiziji Pink i da su poslovi državnog Telekoma obavijeni velom tajni.

U pismu kongresmena upućeno prvom čovjeku najmoćnije sile na svijetu navodi da se da su duboko zabrinuti zbog političke i humanitarne situacije u Srbiji.

Kongresmeni podsjećaju da je Bajden tokom posjete Srbiji, u avgustu 2016. godine kao potpredsjednik SAD poručio da je u interesu te zemlje prosperitet Srbije.

– Stoga ohrabrujemo vašu administraciju da se sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem angažujete u borbi protiv korupcije i da se se suzbiju napadi na slobodne medije. Oba pitanja su ključna za Srbiju i za njene težnje da postane dio Evropske unije – navodi se u pismu.

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmisli o upotrebi izvršne naredbe 14033, koja podrazumijeva “Blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD za osobe koje utiču da destabilizaciju situacije na Zapadnom Balkanu“.

– Smatramo da bi to bilo korisno, jer biste time podstakli transparentniju i odgovorniju vladu Srbije, koja poštuje demokratiju, ljudska i vladavinu prava – naglašavaju kongresmeni.

Američki političari podsjećaju Bajdena da sloboda medija ne samo ključna američka vrijednost dadržana u Ustavu, već da je ona važna i za spoljnu politiku SAD jednako koliko i za suprotstavljanje autoritarnim vlastima širom svijeta.

Oni su podsjetili Bajdena da je na kraju svoje posjete Beogradu izjavio da su “nacije jače kad se čuju različiti glasovi”.

– Nažalost, sloboda medija je dostigla novu najnižu tačku u Srbiji. Reporteri bez granica su istakli da je Srbija zemlja u kojoj su novinari gotovo svakodnevno izloženi napadima, koji najčešće dolaze od vladajuće elite i provladinih medija. Takođe je jasno da provladini mediji razvijaju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vlašću u Srbiji. Kao jedan eklatantan primjer je RTV Pink, najveći privatni emiter u Srbiji, koji je dobio najmanje 7 miliona eura državnih kredita između 2014. i 2016. godine. Sljedeće godine, kada se predsjednik Vučić kandidovao za predsjednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbijedila znatno više vremena nego svim ostalim kandidatima zajedno. Čak su i poslovi mreže Telekom u većinskom državnom vlasništvu obavijeni velom tajne – poručuju kongresmeni.

Oni upozoravaju da sporazumi i aranžmani između medija i vlade u Srbiji štete demokratiji, da se ućutkavaju kritičari i osnažuju korumpirani pojedinci.

– Podstičemo vašu administraciju da sarađuje sa predsjednikom Vučićem i drugima kako bi omogućili svim medijima da napreduju i izvještavaju o vijestima na pravičan i nepristrasan način – navodi se u pismu.

“Iskorijeniti korupciju koju je Vučić produbio”

Kongresmeni apeluju na Bajdena da njegova administracija nastavi sa zahtjevima prema Srbija kad je u pitanju iskorijenjivanje korupcije.

– Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije. Drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtjevi doveli su do povećanja privrednog rasta i povjerenja u američku ekonomiju. Na nesreću po narod Srbije, izvještaji su pokazali da je predsjednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize sa koronavirusom koju je koristio kao izgovor za trošenje državnog novca i nabavku respiratora. Predsjednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je dok je cio svet tražio respiratore Srbija dolazila do njih ‘polulegalno’ – navodi se u pismu.

Oni su izrazili uvjerenje da bi administracija SAD morala brzo da preduzme mjere kako bi suzbila korupcija i dalji napadi na slobodu medija.

– Srbija planira da organizuje predsjedničke i parlamentarne izbore sljedećeg proljeća. Od vaše administracije tražimo da od Srbije zahtjeva da odgovorno pristupi najvišim standardima slobodnih i fer izbora i da se to odnosi i na period kampanje uoči izbora i samo prebrojavanje glasova. Tokom vaše posjete Beogradu 2016. godine govorili ste o budućnosti Srbije i srpskog naroda sa mnogo nade. Nažalost, da bismo došli do te optimističnije budućnosti vjerujemo da je neophodna dalja diplomatska akcija SAD i naših evropskih saveznika i partnera u Srbiji – navedeno je, između ostalog, u pismu koje su kongresmeni uputili predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Pismo su potpisali kongresmeni: Radža Krišnamorti, Riči Tores, Dejvid Sislin, Jan Šakovski, Džejms Mekgavern, Džim Kosta, Majk Gigli.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije