Connect with us

Region

ZABRINUTI ZBOG SRBIJE: Kongres SAD „prijavio“ Vučića Bajdenu zbog korupcije, Pinka i Telekoma

Published

on

Sedmorica kongresmena SAD uputili su pismo predsjedniku države Džozefu Bajdenu sa zahtjevom da se ta država aktivnije angažuje u suzbijanju korupcije u Srbiji, sprečavanju gušenja slobode medija i organizovanju slobodnih i fer izbora, piše Nova.rs.

U pismu se, između ostalog, navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić produbio korupciju, da je vlast omogućila ogroman profit televiziji Pink i da su poslovi državnog Telekoma obavijeni velom tajni.

U pismu kongresmena upućeno prvom čovjeku najmoćnije sile na svijetu navodi da se da su duboko zabrinuti zbog političke i humanitarne situacije u Srbiji.

Kongresmeni podsjećaju da je Bajden tokom posjete Srbiji, u avgustu 2016. godine kao potpredsjednik SAD poručio da je u interesu te zemlje prosperitet Srbije.

– Stoga ohrabrujemo vašu administraciju da se sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem angažujete u borbi protiv korupcije i da se se suzbiju napadi na slobodne medije. Oba pitanja su ključna za Srbiju i za njene težnje da postane dio Evropske unije – navodi se u pismu.

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmisli o upotrebi izvršne naredbe 14033, koja podrazumijeva “Blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD za osobe koje utiču da destabilizaciju situacije na Zapadnom Balkanu“.

– Smatramo da bi to bilo korisno, jer biste time podstakli transparentniju i odgovorniju vladu Srbije, koja poštuje demokratiju, ljudska i vladavinu prava – naglašavaju kongresmeni.

Američki političari podsjećaju Bajdena da sloboda medija ne samo ključna američka vrijednost dadržana u Ustavu, već da je ona važna i za spoljnu politiku SAD jednako koliko i za suprotstavljanje autoritarnim vlastima širom svijeta.

Oni su podsjetili Bajdena da je na kraju svoje posjete Beogradu izjavio da su “nacije jače kad se čuju različiti glasovi”.

– Nažalost, sloboda medija je dostigla novu najnižu tačku u Srbiji. Reporteri bez granica su istakli da je Srbija zemlja u kojoj su novinari gotovo svakodnevno izloženi napadima, koji najčešće dolaze od vladajuće elite i provladinih medija. Takođe je jasno da provladini mediji razvijaju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vlašću u Srbiji. Kao jedan eklatantan primjer je RTV Pink, najveći privatni emiter u Srbiji, koji je dobio najmanje 7 miliona eura državnih kredita između 2014. i 2016. godine. Sljedeće godine, kada se predsjednik Vučić kandidovao za predsjednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbijedila znatno više vremena nego svim ostalim kandidatima zajedno. Čak su i poslovi mreže Telekom u većinskom državnom vlasništvu obavijeni velom tajne – poručuju kongresmeni.

Oni upozoravaju da sporazumi i aranžmani između medija i vlade u Srbiji štete demokratiji, da se ućutkavaju kritičari i osnažuju korumpirani pojedinci.

– Podstičemo vašu administraciju da sarađuje sa predsjednikom Vučićem i drugima kako bi omogućili svim medijima da napreduju i izvještavaju o vijestima na pravičan i nepristrasan način – navodi se u pismu.

“Iskorijeniti korupciju koju je Vučić produbio”

Kongresmeni apeluju na Bajdena da njegova administracija nastavi sa zahtjevima prema Srbija kad je u pitanju iskorijenjivanje korupcije.

– Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije. Drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtjevi doveli su do povećanja privrednog rasta i povjerenja u američku ekonomiju. Na nesreću po narod Srbije, izvještaji su pokazali da je predsjednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize sa koronavirusom koju je koristio kao izgovor za trošenje državnog novca i nabavku respiratora. Predsjednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je dok je cio svet tražio respiratore Srbija dolazila do njih ‘polulegalno’ – navodi se u pismu.

Oni su izrazili uvjerenje da bi administracija SAD morala brzo da preduzme mjere kako bi suzbila korupcija i dalji napadi na slobodu medija.

– Srbija planira da organizuje predsjedničke i parlamentarne izbore sljedećeg proljeća. Od vaše administracije tražimo da od Srbije zahtjeva da odgovorno pristupi najvišim standardima slobodnih i fer izbora i da se to odnosi i na period kampanje uoči izbora i samo prebrojavanje glasova. Tokom vaše posjete Beogradu 2016. godine govorili ste o budućnosti Srbije i srpskog naroda sa mnogo nade. Nažalost, da bismo došli do te optimističnije budućnosti vjerujemo da je neophodna dalja diplomatska akcija SAD i naših evropskih saveznika i partnera u Srbiji – navedeno je, između ostalog, u pismu koje su kongresmeni uputili predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Pismo su potpisali kongresmeni: Radža Krišnamorti, Riči Tores, Dejvid Sislin, Jan Šakovski, Džejms Mekgavern, Džim Kosta, Majk Gigli.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije