Connect with us

Region

ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ DOKAZAO: Oni koju su krali od obnove kuća, gori od onih koji su ih rušili

Published

on

Dva puta je rušena Banovina u 30 godina. Jednom u ratu i jednom od potresa. Pri čemu je potresom srušeno i puno toga što se nije trebalo srušiti. Srušene su naime kuće stradale u ratu i obnovljene, odnosno ponovno sagrađene našim novcem nakon rata. Potres je bio unutar očekivanja za taj kraj, dakle, moralo se projektovati, obnavljati i graditi prema proivpotresnim propisima – sve što je sagrađeno u drugoj polovini 90-ih moralo je izdržati ovaj potres uz ponešto razbacanog namještaja i možda kakvu površinsku pukotinu.

Ono što vidimo – rasute ciglene kuće bez armiranobetonske konstrukcije u kutovima, koje još iznad imaju i betonsku “deku”, čak i potpunom laiku smrde na teški kriminal. Ne treba vam ništa više od osnovnoškolskog znanja fizike kako biste zaključili da će se takva konstrukcija i kod manje trešnje početi raspadati.

Oni koji su krali na obnovi su gori od bandi koje su 90-ih to rušile i palile. Od bandita i propalica koji ruše i pale čovjek naime ni ne očekuje puno – takvi se ponašaju upravo prema svom divljem i nehumanom shvatanju svijeta. U svojoj mržnji i nebitnosti uništavaju tuđe kuće, tuđi trud i tuđa imanja, kradu i pljačkaju ono što su drugi teškim radom stekli.

Neko je uzeo novac za obnovu kuća prognanika

No kada netko u drugoj polovini 90-ih, u tek oslobođenoj Hrvatskoj, u zemlji gdje je prosječna plata niti 500 tadašnjih njemačkih maraka, u zemlji gdje je u mnogim krajevima nezaposlenost preko 30%, kada u takvoj jadnoj, napaćenoj državi koja još ima svježe rane od rata uzme novac za obnovu kuća i stavi ga u džep – taj je veći zločinac od onih koji su rušili i palili. Taj je, vjerojatno busajući se u hrvatska prsa, uzeo teško stečeni narodni novac, novac koji smo svi odvajali da bi se Hrvatska obnovila i onda umjesto zdravih kuća prodao mućak. Sklepane cigle bez armature, a naplaćeno sve. Razlika u džep. Vjerojatno je i kod primopredaje taj lopov bio nazočan.

Znate kako to ide, podjela ključeva povratnicima. Političari su tu, dovuku i neke tamburaše, traka, pazi se da je posložena crveno-bijelo-plavo. Onda rezanje makazama koje donose dvoje mladih u narodnim nošnjama. Na kraju prognanik koji je ostao bez svega u ratu dobija ključeve. Čovjek odlazi u svoju kuću, a ovi iz protokola pokupe tamburaše pa u restoran. Jede, se pije, nasmiješeni političari misle o finoj budućnosti na predstojećim izborima – pa što bi čovjek kojemu su upravo predali kuću nego glasao za njih?

Negdje u tom društvu je i onaj koji je rekao radnicima: ‘Slaži samo cigle, ni ti ćaćino!’ Nabada taj lopov masline, zavija tanke kriške pršuta i sira te vrti u glavi milione koje je od naroda pokrao. Inače sigurno veliki Hrvat. Zastava na kući. Slika predsjednika u kancelariji. Nedjelja u crkvi. Uvijek sve za Hrvatsku, a hrvatski novac u džep. Što uopštee zna onaj koji je pisao protivpotresne propise? Ma kakvi propisi. Rekao je uostalom njemu rođo što mu je namjestio posao da tu nikada nije treslo. A rođo zna. U stranci je od početka.

Priroda je pokazala još jednu tužnu, lopovsku epizodu

Tako vam je to vjerojatno bilo. Blesavi političari koji samo gledaju glasove. Muljator koji je izvlačio novce od obnove, odnosno gradnje. Radnici koji su ćutali, jer kome ćeš se požaliti? Puno je tu bilo hrvatskih zastava, zaklinjanja na hrvatstvo i busanja u hrvatska prsa. I pokradeni novci u džepu. Ma koji potresi…

Priroda je čekala 20-ak godina kako bi pokazala još jednu tužnu, lopovsku epizodu, epizodu obnove i gradnje kuća prognanika u kojoj je, čini se, bilo ozbiljnog kriminala. Epizodu koju treba sada istražiti, procesuirati i krivce kazniti za ratno profiterstvo. Kako smo rekli – oni koji su ovako proračunato, hladnokrvno i uz osmijeh krali od novca i materijala za obnovu kuća prognanika, gori su od onih koji su palili. Ovi koji su obnavljali su imali uredne ugovore, naš novac, pa i naše povjerenje. I nije im bilo dosta – uzeli su od sigurnosti, vraćajući ljudima koji su ostali bez doma nesiguran, opasan objekt bez kojeg su ostali i drugi put. Kakva uopšte treba biti kazna za takve prevarante?

A što se tiče USKOK-a. Kod gradnje se sve zna. Svaki detalj je potpisan. Zna se što je ko radio, što je ko nadzirao i što je ko preuzeo. Imena i potpisi su tu. Dokumenti su tu negdje po gradskim i državnim arhivima. Pa ako ovo nije u stanju procesuirati i to brzo – onda ni ne treba postojati.

Goran Vojković

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije