Connect with us

Svijet

SAD: Kongres će vjerovatno danas potvrditi Bajdenovu pobjedu

Published

on

Bajden
Džo Bajden. Foto; Rojters

Novi saziv američkog Kongresa, koji se konstituirao u nedjelju u Vašingtonu, danas će održati sjednicu na kojoj bi trebalo da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora.

Na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, Zastupničkog doma i Senata, trebaju se potvrditi glasovi izbornog kolegija koji je u decembru demokratu Džoa Bajdena proglasio pobjednikom.

Pristalice predsjednika na odlasku Donalda Trumpa počeli su se okupljati u Vašingtonu kako bi protestovali protiv potvrde njegovog poraza, a očekuju se i kontraprotesti. Mobilizirane su stotine pripadnika Nacionalne garde.

Trump još uvijek ne želi priznati poraz

Trump, koji i dalje ne priznaje Bajdenovu pobjedu, pojačao je proteklih dana pritisak na stranačke kolege u Kongresu u očajničkom naporu da se na zajedničkoj sjednici Kongresa preokrene izborna pobjeda demokratskog protivnika.

Njegovi pokušaji da u bezbrojnim sudskim postupcima promijeni izborne rezultate završili su neuspjehom, no uprkos tome on i dalje ponavlja teze o masovnim izbornim prevarama bez ikakvih dokaza. Na Tviteru je najavio da će danas govoriti na skupu “Spasimo Ameriku”.

Ustavna obveza Kongresa da potvrdi rezultate izbornog kolegijuma, koja je inače formalnost, ove godine se pretvara u pokušaj Trampu lojalnih republikanaca da ospore Bajdenovu pobjedu.

Republikanski senatori najavili odbijanje priznavanja Bajdenove pobjede

Njihov stav mogao bi zakomplikovati prioritetni zadatak koji je odredio Biden – “pomiriti” Ameriku prevladavanjem stranačkih razlika.

Skupina od desetak republikanskih senatora predvođena Tedom Kruzom najavila je da će se u Kongresu usprotiviti priznavanju rezultata izbornog kolegijuma i Bajdenovoj pobjedi.

Isto je najavilo i oko 140 republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa, što bi značilo da Kongres možda neće isti dan potvrditi rezultate izbora, nego dan kasnije jer bi tada morao raspraviti o prigovorima na rezultate izbora u svakoj saveznoj državi koje ti zastupnici ospore. A oni su najavili da će osporiti rezultate u njih šest u kojima je Trump gubitnik.

Novoizabrani američki predsjednik Bajden na dužnost stupa za dvije nedjelje, 20. januara.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije