Connect with us

Svijet

SAD: Nastavlja se primjena vakcine Džonson i Džonson

Published

on

Američke zdravstvene vlasti odobrile su nastavak imunizacije vakcinom “Džonson i Džonson”, koja je u toj državi prekinuta 13. aprila kako bi se ispitivalo nekoliko slučajeva tromboze.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je da treba da se nastavi primjena vakcine Džonson i Džonson u SAD-u, ocjenjujući da dobrobiti nadvladaju rizike kod osoba starosti 18 godina i više.

Američka laboratorija odlučila je da napravi pauzu u primjeni dok se ispita nekoliko slučajeva razvoja ozbiljnih krvnih ugrušaka kod žena, nakon dobijanja vaccine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) i CDC su sigurni da je ta vakcina sigurna i efikasna za sprečavanje COVID-a 19”, navele su te dvije agencije.

Oni su kazali da za sada raspoloživi podaci ukazuju na to da je rizik od tromboze “jako nizak”, i da će nastaviti pažljivo da prate i ispituju rizik.

CDC i FDA naveli su u saopštenju da će zdravstveni sistemi i građani biti upozoreni na rizik od potencijalno smrtonosnog sindroma povezanog sa nastankom krvnih ugrušaka uz nisku vrijednost trombocita.

“Više ne preporučujemo pauzu u upotrebi te vakcine”, rekla je na konferenciji za novinare direktorica CDC-a Rošel Valenski.

U SAD-u je već dato 7,98 miliona doza vakcine Džonson i Džonson.

Ta vakcina je efikasna 66 odsto za sprečavanje umjerenih do teških slučajeva COVID-a 19, prema kliničkim probama urađenim na oko 40 hiljada ljudi starijih od 18 godina, u više zemalja svijeta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije