Connect with us

Svijet

SAD: Natalitet na najnižem nivou u posljednjih 100 godina

Published

on

Stopa rađanja u SAD opala je za četiri procenta prošle godine, što je najveći godišnji pad u protekle 42 godine. To znači da je natalitet u Americi na najnižem nivou od kada je počelo vođenje evidencije prije više od jednog vijeka, pokazao je izveštaj, prenosi Glas Amerike.

Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku, dio američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je da je generalna stopa rađanja opala u svim većim rasama i etničkim grupama i u svakoj starosnoj dobi majki – u prosjeku 55,8 rođenja na hiljadu žena starijih između 14 i 44 godine, prenosi Glas Amerike.

Prema izvještaju, broj novorođenih beba je opao na 3.605.201. To je najmanji broj novođenčadi od 1979 godine i za četiri odsto je niži u odnosu na 2019. Ovo je i šesta godina zaredom da je natalitet padao u prosjeku dva odsto godišnje, u odnosu na 4,3 miliona rođenja u SAD 2007. godine.

Prema izvještaju, stopa rađanja među mladim ženama uzrasta između 15 i 19 godina, opala je za osam procenata u odnosu na 2019. godinu, što je 30-ta uzastopna godina da natalitet opada u toj starosnoj grupi.

Kada je riječ o etničkim grupama, stopa rađanja je pala osam odsto među Amerikankama azijskog porijekla, tri odsto među ženama hispanskog porijekla, četiri odsto među crnkinjama i bjelkinjama, i šest odsto među ženama iz starosjedilačkih zajednica (američkim Indijankama).

Procenat prerano rođenih beba (rođenih pre 37 nedjelja trudnoće) je blago opao na deset procenata, nakon što je rastao pet godina uzastopno.

Objavljene statistike zasnivaju se na 98,87 odsto podataka o rođenjima 2020. godine, a obradio ih je Nacionalni centrar za zdravstvenu statistiku, zaključno sa 11. februarom 2021. Poređenja se obavljaju u odnosu na konačne podatke iz 2019. i ranije godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije