Connect with us

Svijet

SAD: Sekretarijat za finansije uveo sankcije vojnim zvaničnicima Mjanmara

Published

on

Foto: Getty Images

Američki Sekretarijat za finansije uveo je sankcije protiv još dvojice vojnih zvaničnika Mjanmara kao odgovor na ubistvo mirnih demonstranata u toj zemlji, prenosi Glas Amerike.

U saopštenju Sekretarijata za finansije poziva se vojska Mjanmara da ponovo postavi demokratski izabranu vladu u zemlji ili se suoči sa daljim akcijama.

“Sjedinjene Države će nastaviti da sarađuju sa partnerima iz cijelog regiona i svijeta kako bi vršili pritisak na burmansku vojsku i policiju da zaustave svako nasilje nad mirnim demonstrantima, podržavajući obnavljanje demokratije i vladavine zakona u Burmi, pozivajući na hitno puštanje političkih zatvorenika, uključujući državnu savjetnicu Aung San Su Ći i predsjednika Vin Minta, i promovisanje odgovornosti odgovornih za pokušaj preokretanja napretka Burme ka demokratiji”, navodi se u izjavi.

Ministarstvo finansija nedavno je uvelo je sankcije protiv deset bivših vojnih zvaničnika. Šef spoljne politike Evropske unije Žozep Borel takođe je osudio puč i “neprihvatljivo nasilje nad mirnim demonstrantima” u izjavi od ponedeljka.

Rekao je da su se ministri EU saglasili sa nizom ciljanih mjera, uključujući primjenu sankcija protiv vojnih ličnosti odgovornih za puč i njihovih ekonomskih interesa. Borel je takođe rekao da će EU uskratiti svu direktnu finansijsku podršku programima vladinih reformi u Mjanmaru. Ipak, rekao je da mjere neće uticati na narod Mjanmara i da će EU “nastaviti da podržava civilno društvo i pruža osnovne usluge”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije