Connect with us

Globus

SASLUŠANJE NAVALJNOG: Ispred suda uhapšeno više od 100 demonstranata

Published

on

Ruska policija uhapsila je jutros preko 100 osoba u blizini suda pred koji je izveden opozicionar Aleksej Navaljni, kome prijeti tri i po godine zatvora zbog kršenja uslovne presude.

Uoči saslušanja, policija, mnogi u kacigama i zaštitnoj opremi, postrojili su se ulicama oko sudskog kompleksa. Okolne ulice su zatvorene, a u okolini suda raspoređeni su policijski autobusi. Saslušanje u Moskvi dolazi usred međunarodne ogorčenosti zbog pritvora Navaljnog i nakon što su se desetine hiljada Rusa okupile u protekle dvije nedjelje u nekim od najvećih protesta protiv predsjednika Vladimira Putina u posljednjoj deceniji.

Četrdesetčetvorogodišnji kritičar Kremlja priveden je 17. januara na moskovskom aerodromu “Šeremetjevo” po povratku iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensima, a kasnije mu je određen istražni pritvor u trajanju od 30 dana. Ruskom opozicionaru prijeti zatvor zbog kršenja uslovne kazne po presudi za pranje novca iz 2014. godine, koja se smatra politički motivisanom.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije