Connect with us

Svijet

SLOVENIJA: U više gradova protesti zbog zatvorenih škola

Published

on

Foto: Pixabay

U Sloveniji su danas održani protesti roditelja i učenika, jer je većina škola zatvorena više od tri mjeseca, a premijer Janez Janša ocjenjuje da su ti protesti politički motivisani i predstavljaju zloupotrebu djece.

Prema novoj, današnjoj odluci vlade, vrtići nastavljaju da rade drugu nedjelju zaredom, a nastavu u školama da pohađaju učenici prva tri razreda osnovne škole u sedam pokrajina, dok će se u pet nastava odvijati na “daljinu”.

Kako navodi Hina, oko 16 hiljada osnovaca će nastavu pratiti od kuće, a oko 48 hiljada u školama, dok će za više razrede osnovnih i za učenike srednjih škola u cijeloj državi biti nastavljena onlajn nastava.

Nezadovoljstvo je sve veće među roditeljima i nastavnicima, jer je vlada obećavala da će škole biti “zatvorene posljednje”, a “prve otvorene” ako se stanje epidemije popravi, a učenje na daljinu za najveći broj učenika traje već više od tri mjeseca.

Protesti su održani u svim regionima, osim u dva u kojima je ponovo uvedeno učenje na daljinu, sa simboličnim stavljanjem školskih torbi ispred škola.

U Kopru i Trbovlju, gdje se nastava “uživo” odvijala samo pet dana, a onda je ponovo odlukom vlade uvedena onlajn, protesti su održani i u subotu, na kojima se okupilo oko 1.000 učenika i roditelja.

Premijer Janez Janša je ocijenio da je riječ o “nerazumnom i opasnom iskorišćavanju djece u političke svrhe”.

On je na Tviteru objavio da bi epidemiološka situacija bila bolja u cijeloj zemlji i u dva regiona koji su ponovo zatvoreni da nema protivljenja vladinim mjerama.

Janša je prošle nedjelje ponovio da je za otvaranje svih škola potrebno da broj dnevnih zaraza bude manji od hiljadu, a da u bolnicama ne bude više od hiljadu kovid pacijenata jer je to osnovni kriterijum koji je prije više mjeseci prihvatila vlada.

Prema podacima, koje je danas objavila vlada, u bolnicama je 1.066 pacijenata, što daje nadu, ali broj dnevnih infekcija ne opada značajno, dnevni prosjek u posljednjih nedelju dana je 1.230.

Vlada je navela da su u posljednja 24 sata sa 4.684 testa potvrđene 353 zaraze, što je mali porast novozaraženih u odnosu na stanje prije sedam dana.

Od posljedica kovida-19 umrlo 19 pacijenata, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva povećan na 3.522.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije