Connect with us

Region

SMETA IM SKUP ANTIFAŠISTA NA DAN NEDIĆEVOG SAMOUBISTVA: Desničari u Novom Sadu pjevali “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija”

Published

on

Desničare je na skup pozvala organizacija “Tradicionalisti” (FOTO: Nova.rs)

Dvadesetak desničarskih ekstremista okupilo se večeras u 18 časova ispred Uspenske crkve u Novom Sadu, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog sastanka antifašističkih organizacija koji se istovremeno održava par ulica dalje.

Desničare je na skup pozvala organizacija “Tradicionalisti”, ekstremno desničarske orijentacije koji su u pozivu na Fejsbuku najavili ovaj “antikomunistički skup”.

“Tradicionalistima” je zasmetalo to što se sastanak antifašista održava 4. februara, baš na dan “navodnog samoubistva” generala Milana Nedića, kog su nazvali “srpskom majkom i biološkim spasiteljem nacije”.

Njihovo okupljanje je prošlo bez incidenata, dok su ispred Kulturnog centra CK13, u kom se održavao sastanak anfifašista, bile raspoređene jake snage žandarmerije. Oni su ispred crkve upalili svijeće za Nedića.

Neki od njih nosili su zastavu Srbije i imali na glavi kapu sa četničkom kokardom. Imali su i zastavu “Hristovi ratnici”, sa tri prsta u sredini.

Paljenje svijeća za Nedića od strane mladih srpskih fašista

Riječ je uglavnom o mladim ljudima, a među njima je bilo i učenika sa đačkim torbama. Pjevali su “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija”, “Oj, Kosovo”, ali i pjesme o Jugoslovenskom narodnom Zboru, organizaciji čiji je lider bio Dimitrije Ljotić, srpski fašista iz Drugog svjetskog rata, čije su formacije učestvovale i u strijeljanju đaka u Kragujevcu, 1941. godine.

Na skupu su primijećena četiri policajca u uniformi i više njih u civilu. Među policajcima je bio i načelnik novosadske policije Slobodan Malešić.

On je okupljenima rekao da se ne šetaju, da ne remete javni red i mir, i poručio im da se “patriotski ponašaju”.

“Svako može da se slobodno okuplja i da ne remeti druge, a sud je taj koji ocjenjuje ko radi protivzakonito”, kazao je Malešić.

Ekstremisti su se nakon pola sata razišli, a u CK13 je još uvijek u toku sastanak antifašistički orijentisanih grupa i pojedinaca na kom se raspravlja upravo o rastućim pojavama fašizma u Novom Sadu i društvu.

(Autor: Ana Lalić/Autonomija)

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije