Povežite se sa nama

Svijet

TURSKA POLICIJA: Izdala uputstvo da se ne smiju „na crno“ snimati policajaci na dužnosti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Turska policija izdala je uputstvo svojim pripadnicima kako da sprečavaju ljude da snimaju policajce na dužnosti pametnim telefonima, a oni koji se s takvom odlukom ne slažu navode da to pitanje treba urediti zakonski.

U objavi, koju je prenio turski informativni portal OdaTV, navodi se da pripadnici policije ne bi trebalo da dozvole zvučno snimanje ili video zapise bez odobrenja dok su na dužnosti, jer se time krši njihova privatnost i može doći do nezakonite razmjene ličnih podataka, prenosi Rojters.

Takođe se navodi da bi mogle biti preduzete mjere protiv ljudi koji snimaju policiju.

Kritičari ovog poteza navode da je odluka, koja je došla iz sjedišta turske policije u vidu uputstva, nezakonita i da će otežati otkrivanje slučajeva kršenja sloboda i prava građana na demonstracijama ili drugim događajima gdje policija interveniše.

Advokat Mehmet Durakoglu, šef Istanbulske advokatske komore, kritikovao je taj potez i poručio da to pitanje treba urediti zakonski, a ne policijskim aktom.

Sukobi između građana i policije česta su pojava tokom protesta u Turskoj, koji se uglavnom razbijaju silom, a snage bezbjednosti koriste suzavac, vodene topove i pendreke, sto građani često snimaju i objavljuju na društvenim mrežama.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije