Connect with us

Region

U 91. GODINI: Biljana Plavšić hospitalizovana zbog korone

Published

on

Biljana Plavšić

Biljana Plavšić smještena je u KBC “Dragiša Mišović” jer je oboljela od kovida 19.

“Plavšić, koja je u 91. godini, primljena je u teškom opštem stanju s obostranom upalom pluća izazvanim virusom korona. Stanje joj je već stabilizovalo, sada je na protoku 6-7 litara kisonika u minute”, kaže izvor Kurira.

Plavšić, po struci biolog, je bivša političarka i jedna od predvodnica srpskog nacionalističkog pokreta u Bosni i Hercegovini. Bila je predsjednica Republike Srpske od 1996. do 1998.

Osuđena je za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju. Optužena je 2001. pred MKTJ za zločine počinjene tokom rata u BiH. Plavšić se dobrovoljno predala Tribunalu. Bila je prvi srpski političar koji se izjasnio krivim (po tački optužnice za progon po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, zločin protiv čovječnosti), a Tužilaštvo je zauzvrat povuklo ostale optužbe. Osuđena je na 11 godina zatvora, a na slobodi je od oktobra 2009.

Poznata je i zbog svojih vatrenih nacionalističkih izjava tokom rata u Bosni.

Neke od njenih najozloglašenijih izjava su da je etničko čišćenje “sasvim prirodna pojava” ili da “dva miliona Srba mogu da izginu da bi ostalih šest živjelo u slobodi”, što je kasnije pokušavala da ublaži ili opovrgne.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije