Povežite se sa nama

Svijet

UZNEMIRUJUĆI SATELITSKI SNIMCI: Rusija nastavlja gomilati vojsku u blizini Ukrajine, stižu tenkovi, artiljerija, pješadija…

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Američki predsjednik Joe Biden i drugi čelnici kažu da se čini da Moskva razmišlja o napadu na Ukrajinu već sljedećeg mjeseca, što je Moskva više puta demantovala

Novi satelitski snimci, koje je snimila privatna američka firma, pokazuju da je Rusija posljednjih sedmica nastavila jačati svoje snage na anektiranom Krimu i u blizini Ukrajine, istovremeno pritiskajući Sjedinjene Američke Države na pregovore o sigurnosnim garancijama koje traži.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti najnovije slike kompanije “Maxar Technologies” sa sjedištem u SAD-u. Kremlj je u petak ponovio da zadržava pravo premještanja vlastitih snaga na ruskoj teritoriji kako smatra prikladnim te da zapadne zemlje izvode provokativne vojne manevre u blizini njihovih granica, prenosi VOA.

Pojačala trupe

Američki, evropski i ukrajinski čelnici optužili su Rusiju da je ponovno pojačala trupe u blizini ukrajinske granice od oktobra nakon ranijeg kratkog porasta u aprilu, kada je “Maxar” takođe objavio slike.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi čelnici kažu da se čini da Moskva razmišlja o napadu na Ukrajinu već sljedećeg mjeseca, što je Moskva više puta demantovala.

Slike objavljene kasno u četvrtak pokazuju bazu na Krimu, koju je Rusija anektirala 2014., prepunu stotina oklopnih vozila i tenkova od 13. decembra. Satelitski snimak iste baze u oktobru pokazao je da je baza bila poluprazna.

“Maxar” je objavio da je nova jedinica na nivou brigade, koja se sastoji od nekoliko stotina oklopnih vozila koja uključuju borbena vozila pješadije serije BMP, tenkove, samohodnu artiljeriju i opremu za protivvazdušnu odbranu, stigla u ruski garnizon.

“Tokom prošlog mjeseca, naši satelitski snimci visoke rezolucije primijetili su niz novih ruskih raspoređivanja na Krimu, kao i u nekoliko područja za obuku u zapadnoj Rusiji duž periferije ukrajinske granice”, naveo je “Maxar” u saopštenju.

Navodi povećanu aktivnost na tri lokacije na Krimu i na pet lokacija u zapadnoj Rusiji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u četvrtak da Rusija želi izbjeći sukob, ali da joj treba “trenutni” odgovor Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika na zahtjeve za sigurnosnim garancijama. Moskva je saopštila kako očekuje da će razgovori s američkim zvaničnicima na tu temu započeti u januaru u Ženevi.

Na pitanje u petak o gomilanju ruskih vojnika u blizini Ukrajine, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva djeluje kako bi odbranila vlastitu sigurnost.

Neprijateljske akcije

“Rusija pomiče vlastite trupe na vlastitoj teritoriji u pozadini izrazito neprijateljskih akcija naših protivnika u NATO-u, Sjedinjenim Državama i raznim evropskim zemljama koji izvode vrlo nedvosmislene manevre u blizini naših granica”, rekao je Peskov.

“To nas tjera da preduzmemo određene mjere kako bismo zajamčili vlastitu sigurnost.”

Biden je zaprijetio snažnim ekonomskim i drugim mjerama ako Rusija napadne Ukrajinu, nadovezujući se na sankcije uvedene zbog moskovske aneksije Krima 2014. i podržavajući tekuću separatističku pobunu proruskih snaga u istočnoj Ukrajini. Američki zvaničnik rekao je da bi nove uzvratne mjere mogle uključivati strogu kontrolu izvoza.

Rusija kaže da želi da NATO zaustavi svoje širenje na istok i traži garancije da zapadni vojni savez neće rasporediti određeno ofanzivno oružje u Ukrajinu i druge susjedne zemlje.

Druge “Maxarove” slike prikazuju nakupine na poligonu Soloti u Rusiji blizu ukrajinske granice, a fotografije snimljene početkom decembra pokazuju veću koncentraciju vojne opreme nego u septembru.

Druge slike pokazuju nastavak nagomilavanja u Yelnya, ruskom gradu oko 260 kilometara sjeverno od ukrajinske granice, i na poligonu Pogonovo u blizini grada Voronježa na jugu Rusije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije