Connect with us

Region

VUČIĆ NA OTKRIVANJU SPOMENIKA STEFANU NEMANJI: Golem je jer kroz njega treba da nas vide; Pomenuo i Vojislavljeviće

Published

on

Na Savskom trgu u Beogradu večeras je svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji.

Prisutnima na ceremoniji se obratio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je najprije pomenuo pokojnog patrijarha Irineja: “Veliko mu hvala za sve što je uradio za naš narod”.

“Trudili smo se u prethodnih osam godina da podignemo Srbiju iz pepela”, rekao je Vučić.

“Večeras sam posebno srećan. Baš onako kako danas, na dan Svetog Save, otkrivamo ovaj spomenik, tako smo uspjeli i da završimo najveći pravoslavni hram na svijetu – Hram Svetog Save, a tako ćemo i Hilandar. Uspjeli smo i da zemlju ekonomski obnovimo i nacionalno objedinimo.”

Kako kaže, ovaj spomenik Stefana Nemanju predstavlja kao velikog državnika.

“Do njega smo bili pleme. Ovo nije samo čin otkrivanja ocu i tvorcu države, ovo je svojevrstan čin polaganja računa o sebi i svom identitetu. Stati ovdje ispred velikog Stefana Nemanje znači i svojevrsno pokajanje za sve godine koje smo ga zaboravili”, naglasio je Vučić.

Ovaj spomenik je, kaže, veliki jer je priča o nama velika.

“On je prije svega priča o nama – o tome ko smo bili, ali i tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. Kako je Nemanja gradio zadužbine širom Srbije, tako mi moramo da gradimo Srbiju”, rekao je predsjednik.

“Riječ Srbija nije naša – oni su je stvorili stvarajući i nas i to nikada ne smijemo da zaboravimo. Mnogo krvi i mnogo olova je u riječi ‘Srbija’. Zato, na kraju, ovaj spomenik njemu i Srbiji.”

Ovaj spomenik je, kaže, golem, jer svi treba da ga vide i da kroz njega vide nas – uspravne i ponosne, ljude spremne da rade i grade, prijatelje koji nikom ne žele ništa da uzmu, ali koji ne daju na sebe.

Vučić se zahvalio Dodiku i svim ostalim saradnicima Srbije.

Predsjednik Vučić pomenuo je i crnogorsku dinastiju Vojislavljevića:

“…Imali su Srbi Vojislavljeviće… i svetog kralja Jovana Vladimira”, kazao je Vučić i tim činom prisvojio dio crnogorske istorije.

Inače, dva sata prije svečenog otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, u 18 časova je ispred Filološkog fakulteta u Beogradu počeo protest na kom su se okupljenima obratili vizuelni umjetnik i pisac Dejan Atanacković, istoričarka umetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović i Irina Subotić istoričarka umetnosti.

Ćorović je istakla “da je Stefan Nemanja spomenik Aleksandru Vučiću, njegovoj aroganciji i bahatosti”.

“Ovo što vidimo nije nikakav spomenik Stefanu Nemanji. To je sve suprotno od onoga što je naša tradicija i naša kultura”, rekla je Aida Ćorović okupljenim građanima i dodala:

“Onaj ko je do sada ušao makar u jednu građevinu iz tog perioda, zna da Nemanja nikad nije prikazan ovako”.

Ćorović je istakla da ona nije protiv kulture i tradicije već protiv toga da se srpska kultura i tradicija na ovako skaradan način tumači.

“Ovo na trgu je zapravo spomenik Aleksandru Vučiću i njegovoj aroganciji i bahatosti”, kazala je Ćorović.

Subotić je kazala da spomenik Stefanu Nemanji nije pitanje estetike već pitanje etike.

“U trenutku kada imate tako teške probleme kao što je bolest, kada se velikodušno građanima nudi 50 eura, otvaramo nešto čija se cijena ne zna, a što je koštalo najmanje 10 miliona eura. A da ne znamo ni zašto ni kome su pare otišle. Znamo samo da je u pitanju jedna velika korupcija”.

Još je Goran Vesić bio gradski menadžer 2017. godine kada je prvi put najavio da će na Savskom trgu biti podignut grandiozni spomenik Stefanu Nemanji. Tada je, stoji u vijesti na zvaničnom sajtu grada Beograda, autorima sugerisano da Stefana Nemanju prikažu kao čovjeka zrelih godina, sa pripasanim ali neisukanim mačem i Hilandarskom poveljom u rukama. U drugoj ruci držao je krst, kako pokazuje i ilustracija pobjedničkog rešenja, javnosti predstavljena 2018.

Pet godina kasnije, Stefan Nemanja je ipak isukao mač, a zašto i gdje je nestao krst, ne zna ni sam autor spomenika, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov.

„Znate, i ja sam sebi postavio to pitanje kada mi je rukovodstvo iz Beograda u jednom trenutku reklo da u ruci Stefana Nemanje ipak treba da bude mač, a ne krst. Ja sam se iskreno iznenadio“, kaže Rukavišnjikov.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije