Connect with us

Svijet

ZAVRŠENA ISTRAGA: Greška pilota uzrok pada helikoptera Kobi Brajanta

Published

on

Foto: Beta/AP

Zvanični izvještaj o padu helikoptera koji je 26. januara 2020. godine doveo do pogibije Kobi Brajanta, njegove kćerke Điana i još sedam drugih članova, uključujući i pilota Aru Zobajana objavljen je danas nakon više od godinu dana istrage.

Istražitelji su u tom izvještaju utvrdili da krivicu za pad helikoptera snosi pilot, koji je poletio u oblake iako je to zakonom zabranjeno.

U izvještaju koji ima više od 600 strana, navodi se i da je pilot vjerovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Calabasasa.

Utvrđeno je da nije bilo nikakvih mehaničkih kvarova na helikopteru, a očekuje se da nakon ovog izvještaja Federalna agencija za avijaciju u SAD izda preporuke kako bi se ubuduće izbjegle ovakve nesreće.

Iako je bilo priča da bi nesreća možda mogla da se izbjegne da je helikopter imao uređaj za skeniranje tla i određivanja daljine između tla i letjelice, ovakav aparat prema izvještaju ipak ne bi bio od pomoći da se spriječi tragedija.

Istražitelji su takođe okrivili Zobajana što je krenuo ulijevo, umjesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz lošeg vremena.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije