Connect with us

Politika

ABAZOVIĆ: Brojni nijesu bili nikakvi socijalni slučajevi; ĆALOVIĆ: Kriminal odavno srastao sa djelovima sistema

Published

on

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i rukovoditeljka Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović-Marković govorili su o novim slučajevima dodjele stanova i privilegovanim kreditima funkcionera bivšeg režima.

Rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković kazala je da Vlada Budimiru Šćepanoviću, sudiji Ustavnog suda, dodijelila stan od 90 metara kvadratnih. On je taj stan dobio za malo više od 13.000 eura.

Sudija Vrhovnog suda Vesna Begović tražila je pomoć, jer joj je stan na prizemlju, pa joj provalnici upadaju u stan. Ona je odbila stan, već traži 40.000 eura kredita, koji dobija.

“Funkcionerima se može dodijeliti za poboljšanje uslova stanovanja do 15.000″, kazala je Ćalović Marković, navodeci da je time prekršena odluka.

Ona je kazala da je Zakonom bilo propisano da se sudijama i tužiocima nisu mogli dijeliti stanovi od Vlade.

Riječ je, kako je istakla, o dodjeli stanova i kredita koja se dešavala na tajan način, bez ikakvih rang lista.

Na konferenciji su predstavljeni, kako se navodi, primjeri kršenja zakona i procedura u oblasti stambene politike Vlade. Konferenciji prisustvuje i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Na prethodnoj konferenciji predstavljani su primjeri više tužilaca, sudija, ministara…

Sudija Vrhovnog suda Dragica Milačić dobija 20.000 eura, a Ćalović Marković navodi da se u odluci navodi da ona ima izuzetne rezultate, ali se navode koji. Ona je u tom periodu kupila automobil i imala stan od 108 metara kvadratnih.

Sudija Miraš Radović prijavljuje 2010. godine da je dobio 40.000, a dvije godine kasnije i stan od 109 000 za njegov stan od 85 metara kvadratnih. Ćerka u tom periodu dobija automobil.

Sudija Nevenka Popović dobila je stan od 64 kvadrata za 13.358 eura, Svetlana Radošević od 94 od 16.187 eura. Senka Danilović dobila je 40.000, a vraća oko 8.000 eura…

Specijalni tužilac Veljko Rutović dobio je stan od 90 metara kvadratnih, dok je tužilac Miloš Šoskić dobio stan od 75 metara kvadratnih.

Tužilac u VDT-u Sonja Bošković tražila je “određeni novčani iznos”.

Ona je morala da zna da se stan ne dijeli tako, jer je bila članica Komisije za etičko ponašanje. Dobila je kredit, a imala je dva stana i poslovni prostor.

Specijalna tužiteljka Vesna Jovićević dobila je 30.000 eura, a već su imali stan i stambeno-poslovni prostor.

Mustafić stan platio 22.000, prodao za 132.000 eura

Kada su u pitanju poslanici, Suljo Mustafić dobio je stan od 128 metara kvadratnih. Nema obražlozenja zašto mu treba toliki stan.

Ćalović Marković napominje da je on prodao stan od 132.000, a državi ga je platio oko 22.000 eura.

Poslanica Sanja Pavićević zamijenila je stan na Zabjelu za stan u profesorskim zgradama od 89 kvadrata, za koji daje malo više od 6.000 eura.

Poslanik Halil Duković traži novac da adaptira i proširi stan, dobija 40.000 eura a iste godine suprga kupuje stan od 36 metara kvadratnih.

Nada Drobnjak i Ervin Ibrahimović dobijaju po 40.000 eura.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić traži da proširi stan i dobija 40.000 eura.

Direktor Agencije za zaštitu konkurencije Miodrag Vujović dobija kredit od 25.920 eura, od toga vraća petinu. U tom trenutku ima stan, kuću i poslovni prostor.

Mitar Bajčeta, direktor Komisije, dobija isto pomoć.

Ministar Osman Nurković dobija mogućnost da zamijeni stan na Starom aerodromu za stan u Univerzitetslom centru.

Ministar Kemal Purišić traži stan i dobija od 92 metra kvadratna. Na kraju godine kada je dobio stan dobio je nekretnine i ima ušteđevinu.

Ministar Andrija Lompar dobio stan od 66 metara kvadratnih u Tološima.

Direktor Blažo Šaranović dobio je stan od 62 metra kvadratnih, a već je imao stan, vikendicu i trećinu još jednog stana.

Dva dana nakon što je zaključio aneks, on ga prodaje za 61.500, a kupio ga je za oko 6.300 eura.

Bivša generalna sekretarka Nataša Pešić prvo je dobila stan, pa kredit od 30.000 eura.

Preporuka Savjetu i Vladi da se odluka stavi van snage dok ne bude usaglašena sa zakonom, kazala je Vanja Ćalović Marković.

Abazović: Brojni nisu bili nikakvi socijalni slučajevi

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da građani maju pravo da znaju gdje ide njihov novac.

“Sada vam je jasno zašto je histerija manjinskih partija prema novoj Vladi, zašto ne zele da radi tužilaštvo i sudstvo,” kazao je Abazović.

Brojni primjeri nijesu, dodao je, bili nikakvi socijalni slučajevi.

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ SMATRA DA JE KRIMINAL ODAVNO SRASTAO SA DJELOVIMA SISTEMA

Rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković kazala je da misli da je organizovani kriminal odavno srastao sa djelovima sistema i da je sigurna da im stvara određenu nervozu to što su na neke pozicije postavljeni ljudi koji nisu na njihovom platnom spisku.

Ćalović Marković to je rekla odgovarajući na pitanja o informaciji da kavački kriminalni klan ugrožava bezbjednost potpredsjednika Vlade Dritana Abazoviću.

Istakla je da organizovane kriminalne grupe i dalje pokušavaju da sačuvaju svoje bogatstvo i svoju slobodu, jer do sada nisu odgovarali.

Ćalović je kazala da je pitanje na koji način tužilaštvo obrazlaže zahtjeve za pritvor.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da nema organizovanog kriminala bez političke podrške. “Ako je kriminal organizovan, onda ima pipke u sistemu.”

Crna Gora će uspjeti da se izbori sa organizovanim kriminalom, kazao je Abazović.

Rekao je da bi ponovio svoju izjavu o postupku sudije Miroslava Bašovića, bez obzira na kritike.

“Da se tu noć nešto desilo nekom od pripadnika Uprave policije, koji su ponovo išli da ih hapse, pitao bih kakve bi reakcije bile”, rekao je on.

Abazović je, odgovarajući na pitanje da li se on osjeća ugroženo, kazao da je i dalje vrlo relaksiran.

“Spreman sam da platim bilo koju cijenu. Svi moramo da se založimo”, kazao je on i dodao da istinu ne može zataškati niko.

Abazović je rekao da ne želi da komentariše presretnutu komunikaciju navodnih članova kavačkog klana, ali da želi da pohvali menadžment Uprave policije.

Poručio je da više neće biti moguće da neko svojim činjenjem i nečinjenjem gura Crnu Goru u kriminal.

Rekao je i da je odluka da se puste uhapšeni članovi organizovane kriminalne grupe demotivisala policiju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije